Članak o HOS-u u Škabrnji imao je učinak: povezao je branitelje i donio priznanje HOS-osovcima

06.04.2013. u 15:25

Dragi svi, čitateljice i čitatelji, evo nas i s 25. brojem VP-a, ušli smo u treću godinu izlaženja! I pripremamo niz novih tema, iznenađenja, a u prvom redu i dalje ćemo raditi na što boljem sadržaju. Jedno od tih iznenađenja već se i dogodilo. Ako još niste vidjeli, nedavno je u prodaju izašao prvi ovogodišnji poseban broj VP-a posvećen Crvenoj armiji, o čemu možete čitati malo dalje i u ovom broju. Za razliku od prethodnih posebnih brojeva (Oluja, Vukovar, Sinjska alka), ovaj se po svemu razlikuje od njih, i po koncepciji i po obimu. I neće biti jedini ove godine. Jer će izaći četiri posebna broja i svi su posvećeni glavnim oružanim snagama koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu. Tako nakon Crvene armije slijedi poseban broj o američkoj vojsci, zatim o japanskoj vojsci i na kraju o njemačkom Wehrmachtu.
Da se vratim na VP, bilo je očekivano da će biti različitih reakcija na članak o “Vukovima s Vučijaka” jer se radi o prvom takvom tekstu o nekoj protivničkoj postrojbi koja je ratovala protiv hrvatskih snaga, a da je objavljen u hrvatskim medijima. Prihvaćamo sve vaše komentare, kritike, primjedbe, kao i pohvale... Jer sve nam je to orijentir za daljnji rad.
Svakako najveći odjek iz prošlog broja izazvao je izvrstan tekst kolege Tomislava Šulja o IX. bojni HOS-a koja je držala Škabrnju 43 dana u okruženju. Mnoštvo reakcija bilo je već i u studenome prošle godine, kad je on pisao o HOS-u u Vukovaru 1991., u prvom redu zato što se HOS dosad mahom svugdje prešućivao.
A što smo postignuli s objavom članka o HOS-u u Škabrnji? Prvo, javnost je saznala za potpuno nepoznatu priču o nevjerojatno dugoj obrani opkoljene Škabrnje. Nadalje, povezali su se ratnici koji se nisu vidjeli 20 godina, Danka Dražina i 3-4 domaćih branitelja koji su imali hrabrosti ostati u okruženju s HOS-ovcima. Ali glavno je postignuće u tome da se zbog članka o HOS-u konačno dogodilo i ono što se nije ovih 20 godina. Lokalni branitelji, naime, napokon su se pozvali HOS-ovce na druženje, konkretno na dizanje križa od suhozida na Ražovljevoj glavi.
Ipak, možda je i najvažnija činjenica što se o toj temi pričalo na upravo održanom državnom seminaru profesora povijesti iz cijele Hrvatske u Zadru. Na skupu je, uime Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, izlagao i kolega Šulj koji je odlučio ne spominjati VP, već rekonstruirati priču o obrani Škabrnje. No, VP su spomenuli drugi! I to ne bilo kako. Ispred 250 profesora povijesti jedan od prisutnih kolega postavio je pitanje zašto se dva dana na skupu toliko govori o Škabrnji, a ne spominje se 43 dana HOS-a, odnosno članak VP-a o HOS-u u Škabrnji?! I tada su svi o tome čuli, i tko je znao i tko nije znao.
Na kraju je i gospođa Dražina, koja se preko VP-a povezala sa zaboravljenim suborcima, izašla pred profesore kako bi progovorila o ulozi HOS-a u obrani Škabrnje. Na žalost, njezin nastup nije snimljen, a nosio je vrlo snažne poruke o odgovornosti onih koji podučavaju djecu o Domovinskom ratu. Prisutni svjedoče da se ne sjećaju da su čuli tako što lijepo sročeno. Ali zato ćemo o njoj čitati uskoro u VP-u!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije