Waffen-SS (5)

LSSAH žurno odlazi u Sjevernu Italiju

LSSAH žurno odlazi u Sjevernu Italiju
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:45

II. SS-ov oklopni zbor vodio je pothvat "Istra" i "Prolom oblaka", a III. SS-ov oklopni zbor protupartizanske pothvate u sjevernozapadnoj Hrvatskoj

Nakon neuspješna okončanja pothvata „Citadela“ na području Kurska, SS-ova oklopno-grenadirska divizija „Leibstandarte SS Adolf Hitler“ (LSSAH) dobiva novi žurni zadatak na području Sjeverne Italije vezan uz skori mogući „izlazak“ Kraljevine Italije iz tabora sila Osovine. Divizija ostavlja svu tešku opremu (tenkove i topništvo) na Istočnom bojištu, a navedena oprema raspoređuje se za popunu drugih SS-ovih oklopno-grenadirskih divizija (prvenstveno „Das Reich“ i „Totenkopf“) čime navedene divizije rješavaju problem gubitaka nastalih tijekom „Kurske bitke“. Na području Sjeverne Italije predviđena je popuna i obuka LSSAH novom opremom. U međuvremenu je zapovjedništvo SS-ova oklopnog zbora 27. srpnja 1943. preimenovano u zapovjedništvo II. SS-ova oklopnog zbora (Generalkommando II. SS-Panzerkorps), a istoga su dana postrojena zapovjedništva I. i III. SS-ova oklopnog zbora (ustrojavanje III. SS-ova oklopnog zbora izvršeno je jednim dijelom na području sjeverozapadne Hrvatske, zbor su sačinjavale 11. dragovoljačka oklopno-grenadirska divizija „Nordland“ i 4. jurišni dragovoljački zdrug „Nederland“ te 14. SS-ova policijska pukovnija). Početkom kolovoza (6. kolovoza 1943.) zapovjeđeno je postrojavanje IV. SS-ova oklopnog i V. SS-ova gorskog zbora, od kojih je potonji bio postrojen na području NDH i sačinjavale su ga SS-ove gorske divizije „Prinz Eugen“ i „Handžar“. Istodobno je s LSSAH na područje Sjeverne Italije upućen i stožer II. SS-ova oklopnog zbora. Tijekom svoga boravka na području Sjeverne Italije, II. SS-ov oklopni zbor vodio je pothvat „Istra“ (prodor njemačkih snaga u Istru) i „Prolom oblaka“ (prodor njemačkih snaga na područje slovenske Dolenjske i Notranjske), dok je III. SS-ov oklopni zbor, tijekom svoga postrojavanja, izvodio protupartizanske pothvate na području sjeverozapadne Hrvatske i južno od Zagreba (Banovina, Kordun i Gorski kotar). Od lipnja 1943. na Korzici se nalazio SS-ov jurišni zdrug „Reichsführer-SS“ (Sturmbrigade „Reihsführer-SS“, koji je ustrojen u veljači 1943. od dotadašnje Prateće bojne „Reichsführer-SS“ – Begleit Bataillon „Reichsführer-SS“). SS-ov jurišni zdrug u listopadu 1943. preustrojen je u 16. oklopno-grenadirsku diviziju „Reichsführer-SS“ (popunjena Volksdeutscherima s područja Mađarske) te je prebačena s Korzike i Sardinije na područje Apeninskog poluotoka, gdje je sudjelovala u borbenim djelovanjima na mostobranu kod Anzia i Nettuna do ožujka 1944., a potom je prebačena na Istočno bojište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije