Ratna luka Pula (9)

Pomer - najjužnija kopnena utvrda obrambenog lanca

Pomer - najjužnija kopnena utvrda obrambenog lanca
Vojna povijest
06.04.2013.
u 16:16

Sagrađena je na brežuljku Kaštijunu na 57 m nadmorske visine zbog zaštite zaljeva između mjesta Pomera, Medulina i Premanture

Fort Pomer najjužnija je utvrda kopnenoga obrambenog pojasa i glavna je utvrda petoga obrambenog odsjeka pulske ratne luke. Sagrađena je na brežuljku Kaštijunu na 57 m nadmorske visine zbog zaštite zaljeva između mjesta Pomera, Medulina i Premanture. Gradnja utvrde, započeta 1881., završena je 1888. godine. Utvrda je građena klasično, fino obrađenim kamenom. Svodovi skloništa na terasama izrađeni su od armirano-betonske konstrukcije, dok su ostali mahom načinjeni od cigle. Riječ je o klasičnoj kopnenoj utvrdi poligonalnog oblika. U podzemnom dijelu nalazi se vodospremnik, a 20 uporabnih prostorija, koje su još uvijek u dobrom stanju, smješteno je u prizemnom dijelu građevine. Na krovnom dijelu nalaze se obrambeni nasipi, postolja i parapeti za smještaj topova. Utvrda je okružena širokim obrambenim rovom iskopanim u živoj stijeni miniranjem, a obrambeni nasipi izgrađeni su od ulomaka kamena i zemlje, otpadnoga građevnog materijala. Prilazni jarak (Poterna) vodio je od „Zwingera“ (obrambeni međuprostor između vanjskih i unutarnjih zidina) do obrambenih položaja koji nisu ostali sačuvani. Utvrda je tvrđavskom željeznicom bila povezana sa središtem Pule i vojnim opskrbnim skladištem u luci. To je bila ujedno i zadnja točka južne grane željeznice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije