Sudbine

Yves Debay, novinar s domaćih ratišta

Yves Debay, novinar s domaćih ratišta
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:35

Ubijen je u siječnju u Siriji. Izvještavao je iz Hrvatske i BiH te je uvelike pridonio ispravnom poimanju Europljana o uzrocima i tijeku sukoba

Dana 18. siječnja 2013. svjetski su mediji objavili kratku vijest: „Noćas, prateći bitku regularne vojske i pobunjenika u Allepu (Sirija), iz snajpera je ubijen francuski novinar Yves Debay“. Vijest su prenijeli mediji u regiji, no u potpunosti je zanemarena od strane hrvatskih medija (!?). Kako živimo u zemlji gdje novinari ne mare ni za prava bližnjih (prisjetimo se nedavnih serija verbalnih napada anarhista na Vladimira Brnardića koji je ostao bez javne podrške kolega novinarske struke), nije uopće čudno što je ovaj slučaj ostao nezamijećen. Koga briga za pogibiju kolege u tisućama kilometara udaljenoj Siriji, kada je Debay već 70. u nizu poginulih novinara od ožujka 2011., a domaće tržište vapi za ekskluzivnim informacijama o jutarnjim navikama lokalnih starleta i sličnim vijestima. Svakako da bi upravo nevjerojatan podatak o tolikom broju pogibija novinara trebao biti važna medijska informacija, pogotovo u zemlji koja je ne tako davno trpjela teška ratna razaranja. Također bi i činjenice da je Debay značajno ime u krugovima ratnih fotoreportera, autor više knjiga i fotomonografija te pokretač poznatih časopisa specijaliziranih za praćenje ratnih sukoba „Raids“ i „Assaut“ (Napad), trebale biti relevantne za objavu vijesti o pogibiji poznatog kolege, ali nažalost nisu. No čitateljima „Vojne povijesti“ ova će vijest u svakom slučaju pobuditi zanimanje. Yves Debay bio je izvjestitelj s brojnih bojišta, tako i onih na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je svojim reportažama uvelike pridonio ispravnom poimanju zbunjenih Europljana o uzrocima i tijeku velikih sukoba. Debayu su vojska i oružje bili strast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije