Domovinski rat

Danka Dražina - ratnica u Hrvatskoj vojsci

Danka Dražina - ratnica u Hrvatskoj vojsci
Vojna povijest
07.05.2013.
u 20:46

Ovo je prva cjelovita priča žene koja je aktivno sudjelovala u borbenim zadaćama Hrvatske vojske. Pred ljeto 1991. godine bila je studentica...

Iako je u Domovinskom ratu sudjelovalo mnogo žena, njihova je uloga zanemarena. One su još uvijek na margini, rijetko se analizira njihov doprinos koji je, bez sumnje, bio nemjerljiv. Čak ni „Vojna povijest“ nije dosada tematski cjelovito obradila nijednu ratnicu, tek pokoju ženu iz saniteta ili stradalnicu logora. Doduše, u serijalu o HOS-u u Vukovaru izolirano sam pisao o Violeti Antolić-Zagrecki, ali to je bio tek presjek njezina ratnog puta 1991. godine. Stoga je priča Danke Dražine prva cjelovita priča žene koja je aktivno sudjelovala u borbenim zadacima Hrvatske vojske. Violetina i Dankina priča imaju zajedničku nit. Obje su rodom iz dvaju mjesta koja simboliziraju bestijalnost počinjenu nakon, ispostavilo se, Pirove pobjede pobunjenih Srba i agresorske JNA. Vukovar i Škabrnja 18. studenoga pregazile su osvajačke čizme vojske koja je izgubila razum i bilo kakav osjećaj ljudskosti. Obje su svojim očima promatrale strahote zločina počinjenih u ime „pobjede“ i objema je to bio motiv više da ostanu aktivne ratnice do povratka na ognjište. Za razliku od Violete, Danka je srećom izbjegla tretman u logoru, no ipak je ubrzo u Zadru proživjela traumu koja je zauvijek promijenila njezin život. No, krenimo redom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije