Hitno nam treba digitalni registar Hrvatske u Prvom svjetskom ratu, koji je dostupan za javno korištenje

07.05.2013. u 20:21

Kolegica Vijoleta Herman Kaurić u prošlom broju VP-a napisala je zašto je važno obilježiti stogodišnjicu Prvoga svjetskog rata. I kako se može vidjeti iz priprema u nekoliko zemalja svijeta, radit će se o uistinu povijesnom globalnom i europskom obilježavanju iznimnoga događaja, koje već kao takvo zaslužuje punu pozornost svih država i svih razina vlasti. Na žalost, u Hrvatskoj se dosad samo pojedinačno ukazivalo na važnost obilježavanja stogodišnjice i pokušaji su ostajali bezuspješni sve do nedavno, kad je pod okriljem Ministarstva kulture osnovano radno tijelo koje bi trebalo organizirati i koordinirati obilježavanje ove važne obljetnice. Koliko će to biti uspješno, tek nam je za vidjeti.
Kao najvažniji projekt, nameće se prikupljanje i digitalizacija arhivskoga gradiva u inozemstvu te izrada digitalnoga registra o Hrvatskoj u Prvom svjetskom ratu. Kako upozoravaju domaći stručnjaci, za početak potrebno je pokrenuti rješavanje problema nagomilanih tijekom niza godina jer Hrvatska ne posjeduje adekvatnu arhivsku građu vojne provenijencije iz Prvoga svjetskoga rata. Većina građe nalazi se u Austrijskom državnom arhivu u Beču, dok je manji dio u državnim i vojnim arhivima u Budimpešti. Bez te građe nije moguće pristupiti kvalitetnoj znanstvenoj obradi tema iz hrvatske vojne povijesti. Stoga domaći povjesničari prvim zadatkom smatraju izradu digitalnoga registra Hrvatske u Prvom svjetskom ratu, javno dostupnog svim zainteresiranim korisnicima. Taj registar činio bi okosnicu budućih znanstvenih istraživanja, ali bi isto tako hrvatskim građanima omogućio potragu za njihovim precima, sudionicima Prvoga svjetskog rata.
Digitalni registar obuhvaćao bi slijedeće baze podataka:
- Registar austro-ugarskih vojnih postrojbi u Prvom svjetskom ratu. U ovomu bi registru bile popisane postrojbe austrougarske vojske (zajedničke vojske i domobranstva) popunjavane s područja današnje RH. Rekonstruiran bi bio njihov ratni put i navedeni svi relevantni podaci koji bi se našli u arhivskome gradivu.
- Registar okršaja, bojeva i bitaka.
U ovom registru bile bi popisane sve borbene akcije Prvoga svjetskog rata u kojima su sudjelovale postrojbe s područja RH.
- Registar vojnih gubitaka s područja RH u Prvom svjetskom ratu. U ovomu registru bili bi navedeni svi pojedinačni gubici vojnih postrojbi austrougarske vojske (zajedničke vojske i domobranstva) s područja današnje Republike Hrvatske. Vođen bi bio poimenično za poginule, ranjene, nestale, zarobljene ili otrovane plinom (Verlustlisten).
- Registar hrvatskih časnika u Prvome svjetskom ratu. U ovomu registru bili bi popisani časnici hrvatskih postrojbi, te bi bili navedeni svi biografski podaci pronađeni tijekom arhivskih istraživanja.
- Registar arhivskoga gradiva. U ovoj specijalnoj bazi podataka bilo bi popisano sve arhivsko gradivo u domaćim i inozemnim arhivima (ponajprije u Austrijskom državnom arhivu i mađarskom Ratnom arhivu) koje se tiče Hrvatske.
VP će sve to pratiti i podržavati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije