Povijest svijeta

Kamikaze - povijest jednoga imena

Kamikaze - povijest jednoga imena
Vojna povijest
07.05.2013.
u 20:35

Mongolske invazije na Japan 1274. i 1281. U historiografiji nalazimo nekoliko interpretacija

Mongoli, nomadski narod azijskih stepa sjeverno od Kine, stvorili su početkom 13. stoljeća Mongolsko Carstvo pod vojskovođom Džingis kanom (1162. – 1227. godine). Dalje ga je proširivao njegov unuk Kublaj kan (1215. – 1291.) koji je ujedno postao prvi car Yuana (mongolske) dinastije u Kini 1271. godine. Za njegove vladavine Mongoli su od nomadskih stanovnika u šatorima postali podanici vladara koji je zauzeo prijestolje ondašnjega civiliziranog svijeta osvojivši velik dio Kine. Za vladavine Kublaj kana njegovo se carstvo prostiralo na cijelu središnju Aziju, južnu Rusiju, dio Bliskog istoka, Koreju i velik dio Kine u drugoj polovini 13. stoljeća. Mongoli su 1250. godine slomili posljednji otpor u Koreji i vladali su većim dijelom Kine, izuzev triju kraljevstva Južni Song, Jin i Xia. Japan je ostao izoliran od mongolskog utjecaja, no samo za kratko vrijeme. Kublaj kan poslao je u dva navrata izaslanike 1269. i 1270. godine. Prvi izaslanici stigli su 1269. kao diplomatska misija sa 70 Korejaca i Mongola na otok Tsushimu i zahtijevali su da se odgovori na Kanovo pismo. Oteli su dvojicu Japanaca i vratili ih neozlijeđene. Krajem 1270. Kublaj kan poslao je Zhao Liangbia, glavnog carskog izaslanika, u Japan. U svojim sjećanjima Liangbi je zapisao: „živio sam u Japanu godinu dana, promatrao običaje i primijetio sam da su Japanci okrutni i krvoločni“. Zhao je doživio neuspjeh. U historiografiji nalazimo nekoliko interpretacija Kanove naredbe za invaziju – Japan („Zipangu“), kako ga naziva Marko Polo, „je enormno bogat zlatom“, zatim teorija pohlepe koja se pripisuje Kublaj kanu za osvajanje, zatim nametala se krivnja japanskim gusarima (wako) koji su u drugoj polovini nemilosrdno pljačkali kineske i korejske brodove te njihovu obalu kao uzrok invazije. Stephen Turnbull, vodeći autoritet kada govorimo o japanskoj srednjovjekovnoj vojnoj povijesti, iznio je tezu da je glavni razlog invazije na Japan održavanje trgovačkih i kulturnih kontakata s Južnim Songom. Japan je bio nevažan otočić, ali održavati trgovače i diplomatske veze s Kanovim najopasnijim protivnikom bio je znak za uzbunu. Invazija na Japan bila je neizbježna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije