NATO zemlje (2)

Škotska Crna straža u službi V. Britanije

Škotska Crna straža u službi V. Britanije
Vojna povijest
07.05.2013.
u 21:28

Prvo borbeno djelovanje bilo je u bitki kod Fontenoya 1745., brđani su se poslužili dotada neviđenom taktikom na europskim ratištima

Kopnenu vojsku Velike Britanije čine engleske, irske, škotske i velške pukovnije. Cjelokupno škotsko redovito pješaštvo u sastavu je Kraljevske škotske pukovnije (Royal Regiment of Scotland), sastavljene od pet redovitih i dvije teritorijalne bojne. Bojne su izvorno bile samostalne pukovnije, čija su imena zadržale, s izuzetkom prve bojne nastale spajanjem dviju pukovnija. Svaka bojna zadržala je svoje pukovnijske „gajde i bubnjeve“, što je vojni termin za gajdašku kapelu, koje održavaju njihovu pukovnijsku tradiciju. Pukovniju čine 1. bojna (Royal Scots Borderers) koja je nastala spajanjem Royal Scots i King’s Own Scottish Borderers, 2. bojna (Royal Highland Fusiliers), 3. bojna (Black Watch), 4. bojna (Highlanders), 5. bojna (The Argyll and Sutherland Highlanders) i dvije teritorijalne bojne, 6. bojna (52nd Lowland) i 7. bojna (51st Highland). Maskota pukovnije je Cruachan, šetlandski poni, izvorno maskota Argyll i Sutherland brđana. Trenutačno je to Cruachan IV. Kraljevska škotska pukovnija zapravo je Škotska divizija koja je uz Strijelce (The Rifles) najveća pješačka postrojba britanske vojske. Zapovjedno mjesto divizije je u edinburškoj utvrdi. Škotski brđani imaju stotine godina staru ratničku tradiciju. Izrazito hrabri, otporni i izdržljivi ratnici oduvijek koriste juriš hladnim oružjem, kojim teže zaplašiti neprijatelja. U bliskoj borbi opisani su kao „prevatreni“. Vjekovima je njihovo osnovno oružje bio dugi mač široke oštrice, kojim se vitlalo s dvije ruke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije