Rat i tjelesna sprema

Sve o vojnoj povijesti sporta

Sve o vojnoj povijesti sporta
Vojna povijest
07.05.2013.
u 21:21

Najčvršća poveznica između vojske i sporta jest kondicijska priprema. Svaki školovani vojnik kroz povijest ujedno je bio i sportaš

Prapovijesni crteži iz spilja te brojni arheološki nalazi dokazuju da su trčanje, bacanje kamenja, bacanje koplja i ples predstavljali prve tjelovježbene aktivnosti razvijane u uvjetima borbe za svakodnevno preživljavanje. Osim tjelesne spremnosti, bilo je bitno i ovladati svim sredstvima koja su je mogla nadopuniti (oružja, oruđa, životinje…). Cilj je bio vrlo jasan: borba ljudi međusobno (rat) i borba čovjeka s prirodom (lov). Najčvršća poveznica između vojske i sporta je organizirano tjelesno vježbanje – trening, odnosno kondicijska priprema. Može se reći da je svaki školovani vojnik kroz povijest ujedno bio i sportaš. Trening vojnika važan je kao i trening sportaša, jer služi za podizanje, ali i zadržavanje već dosegnute spremnosti za borbene akcije kod vojnika ili za natjecanja kod sportaša. Vojnik je ključni dio svakoga oružanog sastava i u tom je kontekstu dobra kondicijska priprema osnova na koju se nadograđuju temeljne i specifične vještine i znanja. Tjelesno vježbanje u vojsci bitan je element pripreme za rat i borbena djelovanja te čini osnovu organizacije obuke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije