Domovinski rat

Obuka u HV-u u tri vrste sastava

Obuka u HV-u u tri vrste sastava
Vojna povijest
07.06.2013.
u 18:40

Prvi je bio profesionalni sastav, druga vrsta sastava bile su postrojbe ročnog sastava, a treća vrsta bile su postrojbe pričuvnog sastava

Obuka pripadnika HV-a za vrijeme Domovinskog rata usko je vezana za sam razvoj HV-a u tom razdoblju, jer je na nju utjecala ustrojbena organizacija vojske, opremljenost naoružanjem i opremom te vojnostručna kvaliteta časničkog i dočasničkog sastava. Kroz to razdoblje u HV-u obuka se provodila u tri vrste sastava vojske koja su postojala.
Prvi je bio profesionalni sastav gdje se na samom početku stvaranja ZNG-a obuka provodi po modelima obuke policije i JNA, no ona se ubrzo na bojištima pokazala neprimjerena za ovakav vrstu rata. Iskustva s bojišta prvenstveno su utjecala na promjenu taktičke obuke u razdobljima povremenih primirja koja su bila iskorištavana za provedbu realne borbene obuke prvenstveno u gardijskim brigadama i vojnim specijalnim postrojbama. Osim obuke u samim postrojbama stvaraju se obučni centri u kojim se obučavaju novopridošli kandidati za profesionalne postrojbe ili se provodila dodatna obuka i održavanje potrebnih borbenih vještina postojećih pripadnika. Prvi takav centar za obuku u HV-u nastao je u šumi Žutici pored Ivanić Grada namijenjen za obuku pripadnika specijalne postrojbe GSHV-a, bojne „Frankopan“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije