Knjige

Balkanski ratovi 100 godina poslije

Balkanski ratovi 100 godina poslije
Vojna povijest
08.07.2013.
u 17:49

Knjiga Igora Despota o Balkanskim ratovima 1912. - 1913. prva je knjiga na hrvatskom jeziku o toj nepravedno zanemarenoj temi

Knjiga povjesničara Igora Despota o Balkanskim ratovima 1912. – 1913. prva je knjiga na hrvatskom jeziku o toj nepravedno zanemarenoj temi te popunjava dosada prisutnu veliku prazninu u historiografiji. U dvama balkanskim ratovima sudjelovalo je čak šest država, a danas se na tom prostoru nalazi devet država, što obuhvatnom istraživanju daje veliku kompleksnost. Iz tog razloga posebno je važno što je većinu istraživanja za ovu knjigu autor obavio u arhivima i knjižnicama balkanskih država – Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj i Turskoj.
Knjiga je strukturirana u dva dijela. Prvi dio posvećen je uzrocima, tijeku, mirovnim aktivnostima i posljedicama Balkanskih ratova. Nakon uvoda, drugo i treće poglavlje obrađuju političko i ekonomsko stanje u Osmanskom Carstvu te stvaranje Balkanskog saveza Srbije, Bugarske, Grčke i Crne Gore protiv carstva, pripreme za rat i mobilizaciju u balkanskim državama. Četvrto poglavlje obrađuje ratna zbivanja u Prvome balkanskom ratu, pokušaje mirovnog posredovanja i narušavanje odnosa između balkanskih saveznika u situaciji kada je Osmansko Carstvo bilo poraženo, a „oslobođeni“ teritorij kolač oko čije se podjele bilo teško dogovoriti. Peto poglavlje obrađuje Drugi balkanski rat i katastrofu Bugarske koja se dogodila, po autorovu mišljenju, zbog krive procjene bugarskog vodstva. Završno u prvom dijelu autor analizira pojedine aspekte balkanskih ratova kao što je vojna strategija, novosti u ratnoj tehnici, sanitetske i opskrbničke probleme vojski, ratne zločine i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije