Domovinski rat

Boj specijalne postrojbe policije "Risova" 1991.

Boj specijalne postrojbe policije "Risova" 1991.
Vojna povijest
08.07.2013.
u 17:23

Kako su policajci držali obranu Hrvatske Kostajnice 36 dana, od 26. lipnja do 31. srpnja

Rasplamsavanje srpske pobune u proljeće 1991. godine navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske na osnivanje novih postrojbi specijalne policije pri svim policijskim upravama (PU). Tako je 1. travnja 1991. pri PU Kutina oformljena postrojba specijalne policije koja je prema kodnom nazivu javljanja na radiostanici dobila nadimak „RIS“. Postrojba je ustrojena na način da su pri policijskim stanicama koje su spadale pod ovu policijsku upravu oformljeni vodovi, i to dva u Policijskoj stanici (PS) Kutina te po jedan u PS-u Ivanić Grad, Novska i Garešnica. Ukupno pet vodova s oko 130 pripadnika. Za prvog zapovjednika imenovan je Mladen Vulinec, dotadašnji zapovjednik PS-a Ivanić Grad, a za njegova zamjenika Siniša Žarković. Nakon obuke postrojba je svoj prvi borbeni angažman imala u Hrvatskoj Kostajnici koju je branila od 26. lipnja do 31. srpnja 1991. godine. O tim teškim, ali slavnim danima obrane domovine za ovaj je broj „Vojne povijesti“ svoja sjećanja ispričala skupina pripadnika „Risova“: Robert Karo, Marijan Hanžek, Josip Šilipetar, Jozo Vuković, Đuro Koprivnjak, Željko Bokun i Branko Milić, na čemu im zahvaljujem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije