Zaboravljeni

U Pragu grob generala Josipa Filipovića

U Pragu grob generala Josipa Filipovića
Vojna povijest
08.07.2013.
u 17:54

Otkriveno je poslijednje počivalište hrvatskog vojskovođe koji je bio zapovjednik austrougarskih postrojbi koje su 1878. okupirale BiH

Na Olšanskom groblju u Pragu među posljednjim počivalištima istaknutih osoba s kraja 19. stoljeća nalazi se i jedan zaboravljeni grob na čijem spomeniku čitamo ovaj tekst: „Hier ruhet der K. und K. Feldzeugmeister Josef Freiherr Philippović Grosskreutz des Leopold-ordens (K.D.) Commandeur des Militär Maria Theresien-ordens etc. etc. etc. commandirender General in Böhmen geboren 1819 am 28. April zu Gospič in Croatien gestorben 1889 am 6. August zu Prag“. Riječ je o grobu jednoga od najslavnijih hrvatskih vojskovođa, generala Josipa Filipovića, koji je u povijesti zabilježen prije svega kao zapovjednik austrougarskih postrojbi koje su 1878. okupirale Bosnu i Hercegovinu. Kao i mnogi grobovi hrvatskih velikana umrlih izvan domovine, i Filipovićev je grob prepušten zaboravu i propadanju, a donedavno je bila nepoznata i njegova lokacija. Tek 2012. nakon nekoliko mjeseci potrage otkrilo ju je Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba koje je pokrenulo akciju da se grob obnovi ili da ga se eventualno preseli u Hrvatsku. Uz feldmaršala Svetozara Borojevića i generala Stjepana Sarkotića, general Josip Filipović jedan je od najistaknutijih i najviše rangiranih Hrvata u austrougarskoj vojsci, ali i o njemu se u Hrvatskoj danas premalo zna. Vjerojatno čak ni svi stanovnici njegove ulice u zapadnom dijelu Zagreba ne znaju u čijoj ulici žive jer ulica nosi ime u čast „baruna Filipovića“, kao da se radi o nekom anonimnom barunu kakvih je u prošlosti bilo mnogo. Nije, stoga, čudno da tek odnedavno, zahvaljujući Hrvatsko-češkom društvu, poneki turistički vodiči hrvatske turiste u Pragu podsjećaju da je jedan od hrvatskih tragova u Pragu – uz nekoliko spomen-obilježja u čast hrvatskim velikanima (Nikoli Tesli, Stjepanu Radiću, Andriji Mohorovičiću i Vladimiru Prelogu) i, naravno, Hajduku – grob hrvatskog vojskovođe na najvećem praškom groblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije