Ratna luka Pula 12

Utvrda Turcian

Utvrda Turcian
Vojna povijest
08.07.2013.
u 18:37

Utvrda je novijeg tipa, peterokutnog oblika, s velikim pancirnim nasipom na krovu, građena od 1881. do 1888., naoružana tek 1903.

Vozeći se novom trasom pulske zaobilaznice prolaznici mogu uživati u ljepoti austrougarske utvrde Turcijan. Donedavno skrivena od pogleda i poznata samo okolnom stanovništvu i rijetkim znalcima, ova utvrda danas predstavlja glavnu atrakciju pulske zaobilaznice. O interesu za pulske fortifikacije svjedoče i brojni automobili stranih, ali i domaćih registracija koji usporavaju ispod uzvisine na kojoj je sagrađena utvrda Turcijan. Utvrda je podignuta na brežuljku „Monte Turco“ u neposrednoj blizini grada, a prizor koji podsjeća na zamkove iz filmova, naprosto ostavlja bez daha. Ova važna karika pulskoga fortifikacijskog sustava pripadala je V. obrambenom odsjeku i imala je zadatak zaštite i kontrole ceste koja je iz Pule vodila prema okolnim mjestima Šišanu i Medulinu. Utvrda je novijega tipa, peterokutnog oblika, s velikim pancirnim nasipom na krovu. Građena je u razdoblju od 1881. do 1888., a naoružana je tek 1903. godine. Stil gradnje je identičan kao i kod ostalih utvrđenja pulskoga fortifikacijskog sustava. To je tradicionalna tehnika fino obrađena kamena, svodovi su izvedeni u cigli ili armirano-betonskoj konstrukciji. Najniža točka je cisterna iznad koje se nalazi prizemni dio i terasa s obrambenim nasipima napravljenima od kamena i zemlje te postoljima i parapetima za topove. Utvrda je okružena rovom, izdubljenim u živoj stijeni, preko kojega je vodio pomični most. U stijeni obrambenog rova pronađena su hvatišta-kuke sa šiljcima za koje se pretpostavlja da su služila za vezanje bodljikave žice. Za pretpostaviti je da je dno rova bilo prepleteno bodljikavom žicom. No teško je sa sigurnošću potvrditi da ova hvatišta potječu iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Danas je utvrda preko rova povezana fiksnim mostom na čijem se vanjskom dijelu nalazi metalna ograda koja je štitila prilaz ulazu. Na ulazu se nalaze originalna čelična vrata, kao vrijedan relikt kakav danas rijetko nalazimo na sličnim utvrđenjima. S lijeve strane ulaza nalazi se kaponir. Sagrađen je od kamena i armiranog betona, a služio je za zaštitu ulaza i obrambena rova. Posada utvrde Turcijan brojala je osam časnika i 273 vojnika kojima je na raspolaganju bilo devet prostorija za smještaj vojske i dva sanitarna čvora. Promatrajući iz perspektive vanjskog ulaza u dvorište, glavni ulaz u utvrdu pomaknut je udesno iz očitih obrambenih razloga. Od ulaza do barutane vodi nizak središnji hodnik koji je stubištem povezan s terasom. Za podizanje streljiva na topovske položaje postoje dva dizala. Iza prostorija za smještaj vojnika nalaze se tri barutane okružene protuudarnim hodnikom. Poseban raritet čini dobro sačuvan zidani kuhinjski štednjak s dvama otvorima za kotao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije