NATO zemlje 5

Španjolski Tercio

Španjolski Tercio
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:44

Najstarijom postrojbom na svijetu smatra se 1. kraljevska pradavna pješačka pukovnija, danas gardijska grenadinsko-mušketirska postrojba

Španjolska vojska jedna je od najstarijih svjetskih vojski i vuče svoje korijene u daleko 15. stoljeće, u doba kralja Ferdinanda i kraljice Izabele. Uopće najstarijom postrojbom na svijetu smatra se 1. kraljevska pradavna pješačka pukovnija. Danas je to gardijska grenadirsko-mušketirska postrojba s četirima bojnama kojoj je zapovjednik španjolski kralj. Tradiciju vuče iz davne 1248. kada je kralj Ferdinand III. Sveti zauzimao Sevillu. S izabranim ljudima osvojio je jednu gradsku kulu, pri čemu su ovi to učinili tako hrabro da je kralj nakon raspuštanja vojske odlučio uza sebe za stalno zadržati te ljude. Taj se događaj smatra trenutkom utemeljenja prve postrojbe španjolske kopnene vojske. Nakon reformi koje su počele krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kopnena vojska Španjolske broji 61.300 profesionalnih vojnika (prema podacima iz 2008.) te 80.000 ljudi žandarmerije (Guardia Civil).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije