Gost komentator

Vladimir Brnardić: Kad Klio duguje Marsu

Vladimir Brnardić: Kad Klio duguje Marsu
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:37

Prije 15 godina poznati hrvatski novinar Virgil Kurbel naveo je kako hrvatska historiografija debelo zaostaje u obrađivanju vojnopovijesne tematike

Prije 15 godina poznati hrvatski novinar Virgil Kurbel, inspiriran netom završenom oslobodilačkom operacijom hrvatskih postrojbi „Olujom“, objavio je u Kulturnom obzoru Večernjeg lista tekst pod naslovom „Kad pero duguje maču“. U tom članku kolega Kurbel ukratko se pozabavio hrvatskom vojnom i ratnom poviješću, odnosno njezinom prisutnošću u našoj historiografiji. Analizirajući postojeće stanje, žalosno je zaključio kako hrvatska historiografija debelo zaostaje u obrađivanju vojnopovijesne tematike te da se o hrvatskoj ratnoj i vojnoj prošlosti više može saznati u stranoj negoli u domaćoj literaturi. Na kraju poziva stručnjake da daju svoj toliko potreban doprinos. Uistinu, u to vrijeme na studijima povijesti u Zagrebu i Zadru rijetko da se moglo susresti s vojnom poviješću, a suvremenih knjiga o hrvatskoj vojnoj povijesti nije bilo. Ono što je napisano i izdano tijekom 19. ili početkom 20. stoljeća, u kratkom razdoblju Drugoga svjetskog rata ili u hrvatskim emigrantskim krugovima bilo je vrlo manjkavo. Koliko god oduševljavale knjige Slavka Pavičića o hrvatskoj vojnoj i ratnoj povijesti te djela Antuna Bauera i Ivana Kukuljevića o Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu, mnogo je toga još nedostajalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije