Austrougarska vojska

Vojni red Marije Terezije

Vojni red Marije Terezije
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:16

Koji su hrvatski nositelji tog austrijskog, odnosno austrougarskog odličja

Vojni red Marije Terezije (njem. Militär-Maria-Theresien-Orden), u Hrvatskoj poznat i kao orden Marije Terezije austrijsko je (odnosno od 1867. austrougarsko) vojno odličje za izvanredne zasluge u ratu. Uveden je 18. lipnja 1757. na prvu godišnjicu austrijske pobjede nad Prusima u bitki kod Kolina, koja je obilježila prekretnicu u početnim sukobima Austrije (Marija Terezija) i Pruske (Friedrich Veliki) tijekom Sedmogodišnjeg rata. Naime, Friedrich, koji je osobno zapovijedao svojom vojskom, nakon pobjeda kod Lovosica, Libereca i Praga doživio je svoj prvi poraz, i to od vojske feldmaršala von Dauna. Bojno polje nalazilo se blizu mjesta Kolin, danas u Češkoj Republici, 55 kilometara istočno od Praga. Vojni red prvi je puta dodijeljen 7. ožujka 1758. godine. Do raspada Monarhije ostao je najviše vojno odlikovanje u državi. Veliki meštar Reda bio je austrijski car, odnosno carica, te je mogao u izvanrednim okolnostima dodijeliti Red bez odobrenja Kancelarije. „Kancelarija“ se ovdje odnosi na civilno tijelo zaduženo za dodjeljivanje Reda, iako su od 1886. na njenom čelu obično bili generali ili druge vojne osobe. O tome je li netko vrijedan dobiti Red odlučivalo je vijeće sastavljeno od sedam ili više dobitnika Reda, ali je konačnu riječ imao Veliki meštar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije