Povijest svijeta

Burski rat donio nove vojne odore

Burski rat donio nove  vojne odore
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Britanski vojnici bili su vrlo dobre mete burskim strijelcima, koji su se uglavnom prilagodili okolišu neutralnom, tzv. kaki bojom odora

Burski rat neposredni je proizvod britanskog kolonijalnog ekspanzionizma u južnoj Africi, a velikim dijelom i rezultat turbulentnih procesa na burnoj političkoj sceni prve polovice XIX. stoljeća, obilježenoj Napoleonovim ratovima – najvažnijim društvenim procesima tadašnje Europe. Iz Napoleonovih ratova Velika Britanija izašla je kao dominantna svjetska sila koja će svoj neosporni pomorski, financijski, trgovački i industrijski monopol zadržati gotovo pola stoljeća.

Koristeći se svojim velikim vojnim potencijalima (osobito ratnom mornaricom) u kolonijalnim ratovima, Velika Britanija proširila je svoj imperij na kolonijalne posjede nekadašnjih suparnika (osobito Francuske) jer u Europi nije postojao protivnik koji se mogao suprotstaviti takvom ekspanzionizmu. Naime, većina europskih država bila je iscrpljena Napoleonovim ratovima, a stare kolonijalne sile (Španjolska, Portugal i Nizozemska) u tim su ratovima poražene, zbog čega nisu bile sposobne sačuvati svoja kolonijalna carstva.

Austrija je nastojala učvrstiti svoj europski položaj i unutarnju strukturu uspostavljenu Bečkim kongresom 1814./15., koji su dodatno opterećivale pobune i ustanci (jedan od najpoznatijih i najozbiljnijih bio je mađarski ustanak pod vodstvom Lajosa Kossutha), dok je Njemačka i dalje bila oslabljena raspadom Prvog Njemačkog Carstva i stvaranjem Rajnskog saveza 1806. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije