U žarištu, Paramilitarne organizacije

Mađarske paravojne organizacije protiv Roma

Mađarske paravojne  organizacije protiv Roma
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Na tragu nove nacionalističke i ksenofobne retorike nastaje niz novih militantnih pokreta

Javnost se našla u čudu kada je prije četiri godine tada mladi, nesvršeni student povijesti Gabor Vona, inače, štićenik premijera i predsjednika vladajuće nacionalnokonzervativne stranke “Fidesz“ Viktora Orbana, na budimskoj tvrđavi utemeljio “Mađarsku gardu“. Prizor je podsjećao na filmske povijesne spektakle. Prvi pripadnici – njih 59 na broju – prisegnuli su pod lepršavim arpadovskim zastavama, s crvenobijelocrvenim prugama, da će braniti Mađarsku svim raspoloživim sredstvima.

Ali od koga? Mađarska je članica zapadnog obrambenog saveza NATOa te u ovom trenutku čak i predsjeda Europskom unijom. Na prisezi su bili poznati publicist i glavni urednik časopisa “Demokrata” Andras Bencsik, televizijski novinar Sandor Pörzse te poznati mađarski glumac Matyas Usztics. Oni su odmah pristupili “Mađaraskoj gardi”. Zbog snažnog pritiska iz inozemstva, Orban je morao zabraniti “Mađarsku gardu“.

U međuvremenu su se i kritički intelektualci našli na meti desnih ekstremista. Optužuju se da se bave “antimađarskom djelatnošću“, a istodobno ekstremne, paravojne grupe rastu poput gljiva poslije kiše. Zanimljivo je da dugogodišnji Orbanov učenik Gabor Vona, predsjednik “Jobbika“ (Pokreta za bolju Mađarsku), nije pristupio Fideszovoj desnoj koaliciji, iako je na izborima dobio 18 posto glasova. Gabor Vona ima svoju računicu i očito je da mu se više isplati djelovati kao samostalni “igrač”, nastojeći prikupiti što više glasova na desnoj i ultradesnoj strani političkog spektra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije