Drugi svjetski rat, Svijet, Postrojbe

Povijest američke 45. pješačke divizije

Povijest američke 45. pješačke divizije
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Službena oznaka bila je – svastika, prestaje se koristiti početkom 1939. godine

Kao jedan od spominjanijih kurioziteta Drugog svjetskog rata često se navodi priča kako je u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor službena kratica za funkciju zapovjednika američke ratne mornarice glasila CINCUS (izgovara se kao “sink us”), Hitlerov privatni vlak nosio je naziv “Amerika”, a službena oznaka američke 45. pješačke divizije bila je – svastika. Uskoro je, kazuje dalje priča, sve troje zbog propagandnih razloga moralo biti promijenjeno.

Prava je šteta, za priču, što barem njezin zadnji dio nije točan. Iako se svastikom prestala koristiti još početkom 1939. (dakle, prije početka Drugoga svjetskog rata i više od dvije godine prije napada na Pearl Harbor), činjenica da je jedna od ukupno 68 američkih pješačkih divizija koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu veći dio svog postojanja kao oznaku raspoznavanja imala svastiku, pobuđuje i danas nemalo zanimanje.

Doduše, radilo se o zlatnoj svastici koja je bila posveta američkim Indijancima, koji su vjerovali da je ona simbol sreće (Sunca). Svastika se nalazila na crvenoj podlozi; kombinacija crvene i zlatne boje ukazivala je na “španjolsku prošlost” Oklahome, Colorada, New Mexica i Arizone, američkih država čiji su stanovnici popunjavali redove 45. pješačke divizije.

Zanimljiva je i priča na koji su način pripadnici 45. divizije dobili novu oznaku – još jedan simbol američkih Indijanaca – gromovitu pticu (eng. Thunderbird). Naime, nakon što je kao simbol Hitlerove nacionalsocijalističke partije uporaba svastike počela sve češće izazivati loše konotacije, časnici 45. pješačke divizije iz četiri države raspisali su natječaj za novu oznaku divizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije