Oružje

H&R Reising - američka kratka strojnica

H&R Reising - američka kratka strojnica
Vojna povijest
05.09.2013.
u 18:08

U samo nešto više od godinu dana stvarne, borbene uporabe široj javnosti nepoznato oružje prošlo je trnovit put koji mu je priskrbio prilično nevoljeni status u povijesti vojnog oružja

U vrijeme izbijanja Drugoga svjetskog rata Sjedinjene Američke Države nisu bile spremne za rat, već su u skladu sa svojom politikom izolacionizma nastojale osigurati i zaštititi svoju neutralnost. Iznenadnim japanskim napadom na Pearl Harbor, SAD su na najbrutalniji način uvučene u veliki svjetski sukob koji je već odavno bjesnio diljem svijeta. Tako su se doslovno preko noći oružane snage SAD-a suočile s potrebama za ogromnim količinama ratnog materijala, posebice oružja svih vrsta. Na području pješačkog vatrenog oružja, posebice kratkih strojnica, američka je vojska, iako načelno zadovoljna praktičnim borbenim mogućnostima Thompsonove strojnice M1928A1, a koja se već u određenim količinama nalazila u službenoj uporabi, još od ranije nastojala pronaći alternativu. Naime, strojnica Thompson M1928A1 nije u potpunosti zadovoljavala uvjete kao vojno oružje, budući da je bila previše komplicirana što nikako nije odgovaralo vojnim, a posebice ratnim uvjetima proizvodnje koji su samo još više ubrzali potrebu za jednostavnijim i jeftinijim oružjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije