NATO zemlje 6

Portugalski lovci

Portugalski lovci
Vojna povijest
05.09.2013.
u 18:56

Lovci su odmah postali poznati po neobičnoj boji svoje odore. Smeđa boja odabrana je radi kamuflaže u sušnim goletima Pirineja

Portugalska je vojska jedna od najstarijih u svijetu i vuče korijene iz daleke 1139. godine. Grofovija Portugal bila je dio kraljevine Leon do 1139. kada je portugalski princ Alfonso Henriques porazio vojsku berberske dinastije Almoravida. Nakon bitke oduševljeni ratnici proglasili su ga svojim kraljem, no službeno je Portugal postao kraljevstvom tek 1179. kada je papa Aleksandar II. bulom Manifestis Probatum potvrdio portugalskog kralja papinskim vazalom. Portugalska vojska branila je u 14. stoljeću svoju zemlju od moćne susjedne kraljevine Kastilje, od Španjolske u 17. stoljeću te od francuske invazije tijekom Napoleonovih ratova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije