Ratna luka Pula 14

Stota godina Doma hrvatskih branitelja

Stota godina Doma hrvatskih branitelja
Vojna povijest
05.09.2013.
u 19:00

Tijekom listopada 1910. godine stara zgrada Marine Kasina je srušena. Pune tri godine trajali su radovi na podizanju nove zgrade

Ove godine navršava se 100. obljetnica izgradnje reprezentativnog zdanja Doma hrvatskih branitelja, koje i danas mami znatiželju brojnih prolaznika. Podignut kao okupljalište i mjesto razonode austrougarskih časnika i njihovih obitelji, služio je na ponos cijeloj Monarhiji i njenoj glavnoj ratnoj luci Puli. Njegova povijest seže u 1865. godinu, kada je u Puli osnovan odbor koji je predstavljao začetak buduće Udruge Marinekasinoverein. Udruga je okupljala više mornaričke časnike i njihove obitelji, ali i istaknute mornaričke zaposlenike. Građanin, civil, u Udrugu se mogao učlaniti prema prijedlogu dvojice članova, a o njegovu se učlanjenju odlučivalo tajnim glasovanjem. Postojala su tri razreda članova; počasnim članovima proglašavani su posebno zaslužni pojedinci, redovne članove činili su časnici i dočasnici, a ostali su nazivani sudionicima. Udruga 1870. godine broji 305 redovnih članova, a 1913. godine ima zavidnih 1.420 članova i 420 sudionika. Da se radilo o elitnoj udruzi, svjedoči i to što je njen predsjednik bio pobočnik lučkog admirala, viceadmiral barun Gottfried von Meyer-Hohenberg. Prigodom svog boravka u Puli, Udrugu je posjetio i sam car Franjo Josip I., njegov nasljednik Karlo I. Austrijski, ali i njemački car Wilhelm II., što dovoljno govori o ugledu Udruge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije