Oružje

Sve o razvoju artiljerije u 19. stoljeću

Sve o razvoju artiljerije u 19. stoljeću
Vojna povijest
05.09.2013.
u 17:55

Američki građanski rat koji se vodio između 1861. i 1865. te Francusko-pruski rat 1870. - 1871. godine snažno su utjecali na razvoj topništva

Ako bismo baš morali izdvojiti čimbenik koji je ponajviše utjecao na ubrzani razvoj vojne znanosti i vojnog inženjerstva u 19. stoljeću, onda bismo se odlučili za industrijsku revoluciju: to razdoblje od druge polovine 18. stoljeća pa do otprilike 1840. godine karakterizira uvođenje novih načina manufakturne proizvodnje, izum i početak upotrebe energije pare, korištenje novih strojeva koji su pak omogućili dotada nezamislivu preciznost – a sve su to preduvjeti koji su pripremili teren za razvoj (topničkog) oružja.
Bila je to u pravom smislu riječi revolucija, preokret koji je kotač povijesti naglo potjerao naprijed i omogućio čovječanstvu skok za kakav su ranije trebala stoljeća. Industrijska revolucija otvorila je vrata prema modernom životu kakvog poznajemo danas, zahvativši baš sve aspekte ljudske djelatnosti, a time naravno i proizvodnju oružja, pretvarajući je od zanatlijske improvizacije u pravu industriju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije