U dogledno vrijeme iz VP-a se možda rodi prva standardizirana hrvatska vojna terminologija

05.09.2013. u 17:43

Vjerovali ili ne, evo nas već s jubilarnim 30. brojem među vama. VP je sve odrasliji, stasitiji, vjerujem i sve kvalitetniji, ali i čitatelja je sve više. O tome dovoljno govori činjenica da su posljednji brojevi magazina prodani u više od deset tisuća primjeraka! Može li se ijedan magazin pohvaliti takvom respektabilnom čitalačkom publikom i stalnim rastom?
I još jednom ponavljam, za to su u prvom redu zaslužni vrhunski autori sa svojim radovima, ali i mlađi autori koji još uče, tek stasaju. Upravo se na autorima vidi koliko je među Hrvatima desetljećima bila podcjenjivana i ignorirana vojna povijest. Ali zato smo sad svi skupa ovdje, zajedno, na jednome mjestu, da učimo zajedno sa čitateljima koji nas pozorno prate. Sve sugestije itekako su nam dobrodošle, ispravci, komentari, čovjek uči dok je živ, i nije sramota priznati da je negdje pogriješio. Loše je biti ohol i držati se samo svoga, a ne vidjeti drukčije činjenice.
Svi bi trebali priznati da smo u vrlo kratkom vremenu pokrenuli mnogo toga, od redovnog broja do posebnih brojeva, zatim i knjiga, a kad se toliko radi, uvijek se može i pogriješiti. Nemojte za zlo uzimati ni jednome autoru njihove eventualne greške, pa ni meni kao uredniku. Jer ima reakcija pojedinih čitatelja koje su na rubu uvreda, samo zato što je negdje promaknuo neki netočan podatak, kriva riječ, krivi prijevod... Pozivam sve na konstruktivnu suradnju i kritiku. Lako je nekima sa strane gledati i komentirati i umisliti si da je najveći znalac, i ništa ne napraviti, jer je puno teže uhvatiti se u koštac s temama, istražiti ih, obraditi, napisati i na kraju svoje ime izložiti sudu javnosti. To je i određena hrabrost, posebice za autore koji tek počinju pisati.
Među brojnim osvrtima koji nam pristižu često se čuje i pitanje o hrvatskoj vojnoj terminologiji, bi li trebalo pisati ovako ili onako, što je točno hrvatski, a što nije. Na žalost, u Hrvatskoj nemamo standardiziranu vojnu terminologiju, već je sve stvar improvizacija, vlastitih odabira. Stoga je i u VP-u dakako vidljiv taj nedostatak, iako upravo kroz magazin nastojimo što više tekstove ujednačiti u terminima. Možda se jednoga dana iz VP-a i rodi standardizirana hrvatska vojna terminologija. Nešto je na tome tragu 90-ih godina prošloga stoljeća pokušavao započeti poznati i priznati hrvatski jezikoslovac i leksikograf Tomislav Ladan, ali nije uspio završiti. Šteta!
A što će te naći u novome broju? Pregršt novih tema! Posebno naglašavam prvu među njima, priču o poznatoj kontroverznoj pobuni pripadnika 13. SS opkoparske bojne Hrvatske 13. SS dragovoljačke gorske divizije (kasnije poznate ”Handžar” divizije) u francuskom gradiću Villefranche-de-Rouergueu, posebice zato što se upravo navršilo 70 godina od pobune. U VP-u na jednome mjestu imat će te prvi put prilike pročitati sve činjenice o toj pobuni, koje su i malo drukčije od dosadašnje službene povijesti. Na mnogim materijalima za ovu temu moram osobno zahvaliti gospodinu Zvonimiru Bernwaldu iz Njemačke koji je prošle godine u Grazu na njemačkom jeziku objavio knjigu “Muslimani u Waffen-SS-u”. Idemo čitati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije