Uoči rata

Postrojbe JNA u Zagrebu 1990./91.

Postrojbe JNA u Zagrebu 1990./91.
Vojna povijest
05.10.2013.
u 15:32

Najveća postrojba 5. vojne oblasti na području grada Zagreba bio je 10. korpus "zagrebački" (zapovjednik general-pukovnik Dušan Uzelac)

Oružane snage SFRJ (OS SFRJ) sačinjavale su Jugoslavenska narodna armija (JNA) i Teritorijalna obrana (TO). Do 1968. godine oružana snaga Jugoslavije bila je isključivo JNA. Tijekom 1968. godine ustrojava se Teritorijalna obrana kao novi dio oružanih snaga. Zadatak OS SFRJ bila je zaštita neovisnosti, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i ustavom utvrđenoga društvenog uređenje socijalističke Jugoslavije. JNA je bila operativna vojska čiji su mirnodopski dio sačinjavali: djelatni časnici i dočasnici, vojnici na odsluženju vojne obveze (u trajanju 12 mjeseci) te civilne osoba na službi u oružanim snagama. Zadatak JNA bio je spriječiti strategijsko iznenađenje i omogućiti mobilizaciju ratnog dijela oružanih snaga. S druge strane Teritorijalna obrana ustrojena je kao najširi oblik obuhvaćanja svih građana za oružanu borbu, s ciljem nadzora i nazočnosti na cijelom području zemlje, odnosno uporabe u partizanskom tipu ratovanja. TO je mogao djelovati samostalno ili zajedno s postrojbama JNA. Za razliku od JNA, TO je bio isključivo ratna vojska. U miru je imao samo stožere te je time mirnodopska vrijednost TO-a bila mala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije