Fotoalbum

Prvi balkanski rat 1912. na fotografijama

Prvi balkanski rat 1912. na  fotografijama
Vojna povijest
05.10.2013.
u 14:07

Krvave borbe srpskih i turskih snaga koje su snimili francuski ratni reporteri

Nekoliko francuskih ratnih reportera, prateći napredovanje Srpske vojske tijekom Prvoga balkanskog rata, snimili su vrlo zanimljivu seriju fotografija koje su ovjekovječile krvave borbe srpskih i turskih snaga na tlu današnje Makedonije. Te su fotografije tek djelomično publicirane. Neke od njih objavljene su u tadašnjem tisku. Neke su poslužile i kao predložak za izradu razglednica postavši općepoznati vizualni identitet tadašnjih zbivanja. Većina ih, pak, nikada nije objavljena. Skupinu tih fotografija pronašao je prije nekoliko godina jedan francuski arheolog na pariškom buvljaku. Razmjenom između sakupljača povijesnih fotografija ove su fotografije dospjele u jednu zagrebačku privatnu zbirku zbog čega smo sada u prilici objaviti neke od njih.

Riječ je o ukupno 75 fotografija dimenzija 18x13 cm razvijenih na tvrdom hrapavom mat fotografskom papiru onoga vremena. Sve odostraga imaju olovkom napisanu legendu na francuskom jeziku zbog čega ih možemo precizno datirati i atribuirati. Tematika ovih fotografija srodna je fotografijama koje je snimio srpski ratni fotograf Rista Marjanović, a čiji se album danas čuva u Arhivu Srbije, u fondu Ministarstva inostranih dela Kraljevine Srbije. Izgleda kako su francuski reporteri neko vrijeme bili na bojištu zajedno s Marjanovićem. Nažalost, identitet francuskih reportera nismo uspjeli saznati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije