Ratna luka Pula 15

Utvrda Forno

Utvrda Forno
Vojna povijest
05.10.2013.
u 15:42

Radovi na izgradnji ove ztvrde započeti su 1902. godine, dovršena je 1914., a nalazi se u Općini Bale, udaljena oko 18 kilometara od Pule

U cilju obrane sjevernog prilaza Pulskoj luci kroz Fažanski kanal osnovan je IX. obrambeni odsjek. Prvotno je nazvan Caluzzi, a danas se naziva i skupinom Barbariga ili Paravia. Cijela je skupina bila snažno naoružana i posebno opremljena za kopnenu obranu te okružena bodljikavom žicom. Do početka Prvoga svjetskog rata cijela je skupina pojačana dodatnim poljskim uporištima i bitnicama, tako da je brojala ukupno 11 značajnih fortifikacijskih objekata. Najznačajnija fortifikacija u ovoj skupini obalna je utvrda Forno, poznata još i kao Monforno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije