Drugi svjetski rat

Uzroci, razlozi i posljedice pobune

Uzroci, razlozi i posljedice pobune
Vojna povijest
05.10.2013.
u 14:12

Temeljno pitanje koje postavljaju svi istraživači svodi se na ključni detalj: (moguću) vezu Ferida Džanića s francuskim pokretom otpora

Odmah nakon okončanja oružane pobune dijela 13. SS-ove opkoparske bojne u Villefrancheu de Rouergeu 17. rujna 1943. izvještajni časnik divizije (Ic), SS-ov satnik Karl Rachor dobio je zadatak sastaviti posebno izvješće o pobuni. Za pisanje navedenog izvješća Rachoru su stavljeni na raspolaganje svi zapisnici saslušanja pobunjenih vojnika koje je sačinila njemačka Služba sigurnosti (Sicherheitsdienst – SD), a i sam Rachor osobno je ispitao određen broj vojnika 13. SS-ove opkoparske bojne u funkciji neposrednih svjedoka i očevidaca pobune. Na samom početku spomenuta izvješća Rachor izražava određeno iznenađenje zbog nedostatka pouzdanih informacija. Nadalje, konstatira da su vođe pobune Džanić, Dizdarević, Matutinović i Vukelić te da su prvu dvojicu ubili vlastiti vojnici tijekom suzbijanja pobune, Vukelić je uhićen i predan na „obradu“ SD-u, dok je Matutinović uspio pobjeći zajedno s blagajnom bojne i u odori SS-ova natporučnika. U izvješću se ističe da se Ferid Džanić vjerojatno „po zadatku“ svojih partizanskih nalogodavaca prijavio u postrojbe Waffen-SS-a te da je tijekom obuke u Dresdenu okupio krug ljudi oko sebe i utjecao na njih. Po premještanju opkoparske bojne na područje južne Francuske, navodi se dalje u izvješću, odmah je intenzivno počeo raditi na uspostavi veze s francuskim pokretom otpora. Rachor smatra da je 15 dana prije same pobune Džanić počeo s planskim pripremama za istu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije