NATO zemlje (8)

Papini zuavi

Papini zuavi
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:54

Mladi, neoženjeni katolici sastavili su dragovoljačku postrojbu za pomoć papi Piju IX. u pokušajima da se odupre pokretu za ujedinjenje Italije

Belgijski kralj Albert II. izdao je 2002. godine Kraljevsku zapovijed kojom sve vojne snage s 47.000 aktivnih časnika, dočasnika i vojnika (kopnene, zrakoplovne, pomorske i sanitetske) stavlja pod zajedničko zapovjedništvo. Kopnenu komponentu (prije samostalne Kopnene snage) od 20.100 vojnika i 10.000 civila čine stožer, dvije brigade i pomoćne postrojbe. Laku brigadu (namijenjena za hitne intervencije zrakom, morem ili lakim vozilima) čini laka pješačka bojna, dvije bojne padobranaca komandosa i specijalne snage. Srednju brigadu čine četiri teške pješačke bojne. Pomoćne postrojbe su dvije inženjerijske bojne, topnička bojna, ISTAR bojna, tri logističke bojne, tri komunikacijsko-obavještajne bojne i tri samostalne parakomandoske postrojbe; satnija ljudi-žaba i minera, odjel radiooperatera i topnička satnija. Na Bečkom kongresu 1815. Ujedinjenoj Nizozemskoj (država stvorena 1814.) pripojen je teritorij bivše austrijske Nizozemske (južne nizozemske provincije pod habsburškom krunom od 1714. do 1794. kada ih je anektirala Francuska) i ustanovljena je Kraljevina Nizozemska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije