Ratna luka Pula (16)

San Benedetto

San Benedetto
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:57

Utvrda ima dvije razine. U prizemlju su prostorije za posadu i skladišta, a na katu su terase s obrambenim nasipima, motrištima i kazamatama

Obalna bitnica San Benedetto predstavlja značajnu fortifikacijsku kariku u skupini Barbariga ili Paravia. Radovi na izgradnji ove bitnice započeli su 1898. godine i trajali su do 1903. godine. Poput brojnih drugih utvrda pulskoga fortifikacijskog prstena i bitnica San Benedetto nosi naziv prema obližnjem toponimu, istoimenoj uvali iznad koje se izdiže na 11 metara nadmorske visine.

Građena je tradicijskom tehnikom. Okružena je obrambenim rovom izdubljenim u živoj stijeni, a njegova je obrana upotpunjena s dvama kaponirima postavljenima dijametralno. Utvrda je podignuta na dvije razine. U prizemlju su smještene, linijski poredane, prostorije za posadu i skladišta. Hodnik koji ih povezuje iz sigurnosnih je razloga postavljen s unutarnje strane objekta, što predstavlja pravilo pri gradnji fortifikacijskih objekata. Na katu se nalaze terase s obrambenim nasipima, motrištima i kazamatima. U nizu su bila postavljena četiri obalna topa kalibra 15 cm D/40. U cilju zaštite od izravnog napada bitnica je na svojim bočnim stranicama bila opremljena i s dvama flankirnim obalnim topovima kalibra 7 cm D/42. Ovi topovi nalazili su se na okretnim platformama koje su mu omogućavale premještanje po malim tračnicama s jednog mjesta na drugo. Na bokovima bitnice nalaze se betonski hangari niskog stropa sagrađeni za čuvanje ovih topova. Topovi bi se samo u slučaju potrebe izvlačili iz bunkera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije