Povijest svijeta

Batonov ustanak 6. do 9. godine

Batonov ustanak 6. do 9. godine
Vojna povijest
06.12.2013.
u 10:17

Bila je to najveća opasnost za opstojnost Rimskog Carstva od kada je Hanibal došao pred vrata grada Rima dvjestotinjak godina ranije

Glasnik koji je 6. godine rimskom vojskovođi Tiberiju donio vijest o izbijanju velikog ustanka u Iliriku, vjerojatno je mogao svjedočiti nagloj promjeni boje lica svoga zapovjednika. To nikako nije mogla biti ugodna vijest. Gotovo u trenutku sve se izmijenilo. Mlado Rimsko Carstvo bilo je na vrhuncu moći prije negoli su se opasna plemena digla na pobunu. Nakon desetljeća građanskih, a zatim osvajačkih ratova, Rim nikad prije, a ni poslije nije i neće imati snažniju poziciju u svakom pogledu. Samo jednim događajem počela je silazna putanja za najmoćnije carstvo na svijetu. Strategija je to dokazala pet stoljeća poslije.

No ovaj je ustanak od svih ostalih najmanje obrađen i poznat široj znanstvenoj zajednici pa tim više jača potreba za njegovim proučavanjem s aspekta vojne povijesti. Daleko su razvikaniji primjerice ustanci u Britaniji i Judeji u drugoj polovini 1. stoljeća

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije