Vremeplov

Nebeski vitezovi Slavonije

Nebeski vitezovi Slavonije
Vojna povijest
06.12.2013.
u 10:27

Poljoprivrednim zrakoplovom An-2 hrvatski su piloti improviziranim "bojler-bombama" pokušali nadoknaditi nedostatak borbenog zrakoplovstva

Početkom Domovinskog rata Hrvatska nije imala ni dovoljno naoružanja, a kamoli pravih borbenih zrakoplova. Brojni piloti i tehničari koji su napustili Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo mogli su se samo pridružiti pješačkim postrojbama. Ipak, dio njih zajedno s kolegama iz civilno-privrednih i sportskih zrakoplovnih organizacija počeo je osnivati prve zrakoplovne postrojbe. Njihov prvi zadatak bila je evakuacija zrakoplova i opreme s ugroženih zračnih luka. Tijekom ljeta organiziran je prelet zrakoplova poljoprivrednog zrakoplovstva s ugroženih zračnih luka u Osijeku i Čepinu u zračne luke u Čakovcu i Varaždinu, a potom i u Sloveniju. Oko sakupljenih zrakoplova okupljaju se prve grupe. Isprva su te postrojbe obavljale izviđačke, a kasnije i borbene zadatke. Već u lipnju 1991. članovi aeroklubova Sinj i Split osnovali su pri zapovjedništvu 4. brigade ZNG-a Samostalni zrakoplovni vod koji je 14. lipnja 1991. izvršio prvi borbeni let na području Knina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije