DRUGI SVJETSKI RAT: KNJIGE

Kinematografija NDH oteta zaboravu

NDH kinematografija
Foto: VP magazin
03.03.2014.
u 22:12

U knjizi Daniela Rafaelića objedinjena je arhivska građa, napose oni dijelovi koji su se smatrali izgubljenima ili se nije ni znalo da postoje.

Proteklih se mjeseci, nakon kontroverzne naslovnice broja 27. Vojne povijesti, povela javna rasprava treba li i u kojoj mjeri proučavati mračno razdoblje kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Iako u disonantnim tonovima oko moguće promidžbe ustaškog režima, zaključak većine povjesničara bio je da postoji osnovana potreba za istraživanjem povijesti NDH te da ideološki ili ini razlozi ne smiju biti zapreka objektivnim i u izvorima utemeljenim zaključcima. Naravno, valja poštovati i činjenicu da je posljednjih desetljeća velik broj inozemnih i tuzemnih arhiva otvorio svoja vrata i pružio knjiškim arheolozima obilje dotada neviđene građe, samim time i mogućnost da se detaljnije prouče neki do danas zanemareni povijesni segmenti.

Tezu da za takvim istraživanjima postoji i objektivno zanimanje publike potvrđuje prilično agilna izdavačka djelatnost u posljednjih dvije-tri godine, tijekom kojih je priličanbroj naslova tematski vezanih uz NDH izišao na tržište i ostvario komercijalni uspjeh.

Nastavak teksta pročitajte u novom broj VP magazina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije