STOGODIŠNJICA: KRONOLOGIJA 1914.-1918. (2)

Nijemci pristupaju Legiji stranaca

Krupp Tvornica
Foto: Krupp
03.03.2014.
u 22:54

Mnogi mladi Nijemci, privučeni povlasticama, pristupali su ovoj elitnoj postrojbi. Među 12.000 legionara 1914. godine bilo je 5.000 Nijemaca

Svaka država imala je svoj način reguliranja vojne obveze. Mahom je bila riječ o ročnoj vojsci i općoj vojnoj obvezi. Za razliku od većine europskih država, Velika Britanija nije imala opću vojnu obvezu. Privlačenje novaka novinskim člancima bila je ustaljena praksa. Britanska vojska zakupila je cijelu
stranicu Daily Telegrapha kako bi potencijalnim novacima približila vojnički život. Članak pod nazivom „Što vojska nudi“ i upečatljiva podnaslova „Za domovinu“ zorno je predočavao kako izgleda služba britanskog vojnika. Kao prednost vojničkog života navodi se to što se u vojsku primaju samo pošteni, zdravi i karakterni ljudi kojima se pruža prilika da se upoznaju sa zapadnim indijskim otocima, Gibraltarom, Maltom, Hong Kongom, Indijom i južnom Afrikom te ostalim zanimljivim dijelovima svijeta. Tu je i svakodnevna tjelovježba kojom su novaci usavršavali svoje tijelo, no nudili su se i razni sportovi poput boksa, nogometa, kriketa, hokeja ili veslanja. „Što ti srce zaželi, toga imaš u našoj vojsci“, nastavlja se u oglasu. Kao prednosti vojničke službe navode se besplatan stan, hrana, odjeća i liječenje. Osim toga, običan vojnik zarađivao je oko osam kruna tjedno. Nakon dvije godine službe plaća bi se penjala na 13 kruna tjedno, dok je desetar tjedno primao 20 kruna. Ističu se i moderne vojarne opremljene kantinama, dvoranama za biljar, bibliotekama te čistim sobama.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije