DRUGI SVJETSKI RAT: ŽIVOTOPISI

Lothar Rendulic

Lothar Rendulić
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 02:58

Prvi puta na hrvatskom jeziku životopisi generala koji su vodili najvažnije protupartizanske operacije na području NDH i cijeloga Jugoistoka Europe.

Pred čitateljima „Vojne povijesti“ nalazi se prvi u nizu članaka koji će po prvi puta na hrvatskom jeziku predstaviti izabrane životopise njemačkih generala koji su vodili najvažnije protupartizanske operacije na području NDH i cijeloga Jugoistoka Europe. U „partizanskoj historiografiji“, pa i u različitim filmovima
ili serijama koji su opisivali događaje iz „partizanske povijesti“, svi njemački generali prikazivani su na isti način: uglavnom kao višemanje nesposobni i poremećeni likovi koji najviše uživaju u izdavanju zapovijedi za paljenje sela i ubijanje žena i djece ili koji, uz navedeno, većinu vremena urlaju na podčinjene, a u trenutku suočavanja s porazom postaju najveće kukavice. Takav ili vrlo sličan opis zarobljenih njemačkih generala daje i Jovo Popović u svojoj knjizi „Vješala za generale“ („Stvarnost“, Zagreb, 1986.) koja predstavlja paradigmu odnosa „partizanske historiografije“ prema protivničkim zapovjednicima. Iz navedenoga se može zaključiti, ako su partizanske snage protiv sebe imale takvog protivnika (nesposobnog, kukavičkog…) postavlja se logično pitanje: kakav je u biti bio problem pobijediti takvog protivnika?

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Komentara 1

BR
bronsky
14:24 23.03.2014.

Kako ne možete prežaliti što ste poraženi u 2, ratu, pa riječ partizanski upotrebljavate u tom kontekstu. Ima li države u današnjem svijetu gdje kvislinzi danas opravdavaju svoju izdaju kroz omalovažavanje antifašizma, objavite ovo negdje u Europi, kad bolje razmislim,, nema svrhe, odavno ste na istom putu, jedino vas Rusija ebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije