DRUGI SVJETSKI RAT U FOTOGRAFIJI

Njemački prodor prema Banjoj Luci

Kamioni prema Banjoj Luci
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 03:02

U okolici Doboja dolazi do jedinoga većeg sraza oklopnih snaga u Travanjskom ratu. Njemačka strana odnosi potpunu pobjedu.

Dana 12. travnja glavnina 14. oklopne divizije nalazi se još uvijek u Zagrebu. Jedan jači oklopni odred nalazi se u Bjelovaru, a drugi u Karlovcu. Uz suglasnost zapovjedništva kopnene vojske stožer 2. armije predlaže daljnje nastupanje 14. oklopne divizije trima pravcima; prvim preko Bihaća prema Sarajevu, drugim preko Banje Luke prema Zvorniku i trećim preko Karlovca i Krnjaka u smjeru Slunja i spajanje s talijanskim postrojbama s ciljem izbijanja na crtu Slunj – Sarajevo – Zvornik. Tijekom dana iz Bjelovara je povučen oklopni odred i vraćen u sastav divizije. Od triju predloženih pravaca odobrena su dva te je rano ujutro 13. travnja divizija nastavila nastupanje u smjeru Biha-ća i Banje Luke. Tijekom dana prednji odjeli iz smjera Karlovca ulaze u Glinu, a iz smjera Zagreba u Petrinju.

Kolona koja je krenula iz smjera Zagreba dopire do Kostajnice i Bosanskog Novog te se tu privremeno zaustavlja zbog otpora pojedinih jugoslavenskih postrojbi na uzvisinama iznad rijeke Une. Tijekom dana otpor je savladan te je prijeđena rijeka Una. Divizija u dvije kolone napreduje prema Banjoj Luci i Ključu.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije