POVIJEST HRVATA

Narednici i časnički namjesnik

Narednik
Foto: dr. sc. Krunoslav Mikulan
07.04.2014.
u 01:15

Naziv čina narednika potječe iz srednjega vijeka, ali za razliku od nekih drugih hrvatskih naziva činova nije izravno preuzet iz drugog jezika

Godine 1991. uvedeni su činovi narednika, stožernog narednika i časničkog namjesnika kao viši dočasnički činovi Hrvatske vojske. Od 2000. postoji još i čin nadnarednika, između činova narednika i stožernog narednika. Narednik -  Naziv čina narednika potječe iz srednjega vijeka, ali za razliku od nekih drugih hrvatskih naziva činova nije izravno preuzet iz njemačkoga ili nekoga drugog jezika. Određena povezanost ipak postoji – njemački termin Feldwebel potječe iz Weibel, što je bio naziv za sudskog poslužnika u srednjem vijeku; ova pak riječ dolazi iz staronjemačkoga „weibôn“, koja znači „kretati se amo-tamo“; „Feld“ pak znači „bojno polje“ ili u širem smislu „rat“. Feldwebel je izvorno prenosio zapovijedi po bojnom polju, a kasnije je postao najviši dočasnički čin u raznim vojskama njemačkoga govornog područja. Hrvatski „narednik“ je netko tko izdaje zapovijedi, naredbe, ali je i netko tko naredbe prenosi, baš kao što je to činio Weibel, odnosno u vojsci Feldwebel. Kao „nareditel“ spominje se u Belostenčevu Gazophylaciumu iz 1740. godine; Iveković i Broz u svome riječniku iz 1901. godine spominju narednika kao osobu koja u Srijemu „ljude naregjuje na robiju“, a Mažuranić u svojim Prilozima za hrvatski pravno-povijesni
rječnik (1908. – 1922.) pod pojmom narednik navodi „officialis, niži vlasteoski službenik u XVIII vieku“ te ističe da je riječ staroslavenskoga podrijetla. U vojsci Austro-Ugarske Monarhije čin narednika postojao je u pješaštvu, dok je u konjaništvu korišten naziv Wachtmeister, što je u hrvatski preuzeto kao stražmeštar. Izvorno je Wachtmeister bio zapovjednik straže na razini satnije te se kasnije razvio u vojni čin. Stražmeštar se također javlja već u Gazophylaciumu kao „sztrasa mester“, uz niz ekvivalentnih termina na latinskom i grčkom: „vigiliarum præfectus, præfectus vigilium, noytostrategus, drundarius, phrurarchus“. Stražmeštar kao službeni hrvatski naziv čina javlja se odmah po osnivanju Oružništva 1850. godine Nakon stvaranja Domobranstva 1868. godine i na mađarskome i na hrvatskome jeziku upotrijebljen je doslovan prijevod njemačkoga termina Wachtmeister (mađarski őrmester, hrvatski stražmeštar), no nakon nekoliko godina u hrvatskom se dijelu Domobranstva uvodi naziv narednik, dok u mađarskom dijelu ostaje naziv őrmester.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije