DRUGI SVJETSKI RAT U FOTOGRAFIJI

Nijemci 15. travnja ušli u Sarajevo

14. oklopna divizija
Foto: VP magazin
07.04.2014.
u 00:41

Dana 16. travnja postrojbe divizije ulaze u Mostar. Sljedećeg dana prednji dijelovi divizije, ispred talijanskih trupa, ulaze u Dubrovnik

Dana 15. travnja 1941. prednji dijelovi 14. oklopne divizije ušli su u Sarajevo. Istoga je dana Vlada Kraljevine Jugoslavije zatražila od Njemačke prekid neprijateljstava. Dana 16. travnja postrojbe divizije ulaze u Mostar. Sljedećeg dana prednji dijelovi divizije, ispred talijanskih trupa, ulaze u Dubrovnik. Dana 17.
travnja u 21 sat potpisano je primirje koje je stupilo na snagu 18. travnja 1941. u 12 sati. Dana 20. travnja stožer 2. armije određuje put prikupljanja i izvlačenja 14. oklopne divizije s područja Jugoslavije. Divizija sa svim svojim dijelovima mora što prije doći do Bosanskog Broda, prijeći rijeku Savu te se u Slavonskom Brodu ukrcati na željezničke transporte koji će je odvesti na novo mjesto rasporeda. Prema izvješćima glavnina divizije već je 21. travnja iz Sarajeva pristigla u Doboj. U njemačkim dokumentima posljednji se puta ova divizija na tlu Jugoslavije spominje 30. travnja, kada se zaključuje da pokret divizije teče prema predviđenim planovima i u skladu s predviđenim rokovima.

Ključne riječi

Komentara 1

OT
Otporaš
22:19 11.08.2014.

Bog! dragi moj Dorian, Samo bih nadadao na sve priloženo što ste mi poslali: DOK JE SRCA, BIT ĆE I HRVATSKE! A ja bih još nadodao to: DA JE SPAS U ONIMA KOJI JOŠ IMAJU SMISLA I LJUBAVI ZA HRVATSKU!KU! Onaj Joža Horvat u novini "Hrvatsko Pravo" je, ako se ne varam, moj stari i dobri prijatelj iz Benkovca Slavko Dubravica. Zadnji put sam ga vidio u Parizu 1962. Oženio se sa francuskinjom i odselio se za Australiju. To što bih znao o njemu reći. Najljepša hvala na poslatim prilozima. Skoro sve te časopise imam, a ja sam onaj koji je onaj opis NE, NISTE VI KRIVI prepisao iz novine GLAS DOMOVINE lipanj/srpanj 1960., koju su uređivala dva brata Rudi i Srećko Tomić, te poslao glavnom i odgovornom uredniku OTPORA Vladi Glavašu da to objavi u našo novini OTPOR. Originalni članak je bio KRIVI SMO SVI, govor pukovnika HOS-a Tomislava Mesića u Chicagu za proslavu Desetog Travnja 1960. Taj govor su urednici novine GLAS DOMOVINE stavili u istu novini br. 2 svibanj 1960. General Drinjanin je na to odgovorio sa naslovom: NE- NISTE VI KRIVI što je izišlo u novini GLAS DOMOVINE br. 5 lipanj/srpanj 1960. Ja sam taj govor u cijelosti prepisao i može se naći na portalu uzdanica forum frees na stranicama PISMA MAKSA LUBURIĆA. Potražite ga tu, pa ako ga nađete, bilo bih mi drago da mi proslijedite kopiju. Ta novina i taj broj 5 GLAsa DOMOVINE sam prošle godine poslao jednom Hrvatu u Zagreb za njegove osobne potrebe. Nije mi ga povratio, i rekao bih: Upao kamen u vodu! Iskreni pozdravi. Bog! Otporaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije