IZ VOJNOG MUZEJA MORHA

Od vaze do obveznice

Vaza
Foto: Davor Purić
07.04.2014.
u 01:26

Vaza od čahure standardnog poljskog topa u naoružanju austrougarske vojske pronađena je prilikom čišćenja garaže 2013. godine u Zagrebu

Osim oružja, razaranja, borbi, krvi i smrti na borbenim linijama, postojali su i trenuci opuštanja kada je svaki vojnik na svoj način nastojao naći svoj mir, odlutati od okrutne stvarnosti. Neki su olakšanje nalazili u pisanju pisama, slikanju, a neki u svojim rukama kada su ih odvojili od okidača i sijanja smrti želeći stvoriti nešto što ostaje. U rovovima i nije bilo velikog izbora. Oko njih se mogao naći samo hladni metal, topničke ili puščane čahure i slično. Ovdje imamo vazu napravljenu od čahure poljskog topa 80 mm, standardnog poljskog topa u naoružanju austrougarske vojske, službenog naziva 8 cm Feldkanone M05 koji nakon dugotrajnog razvoja ulazi u naoružanje 1907. godine. Navedeni top nalazio se i u naoružanju talijanske vojske kao Cannone dw 77/78 Modello 5. Nakon rata nalazio se u naoružanju zemalja sljednica Austro-Ugarske Monarhije i ponovno tijekom Drugoga svjetskog rata dolazi na scenu. Nijemci su ga označavali kao 7,6 cm FK5/8 i 7,5 cm FK300. Čahura ima narezalu lisnatu krunu zavinutih istića, a na boku je izveden i naknadno pričvršćen natpis „RAT 1914-17“. Pronađena je prilikom čišćenja garaže 2013. godine u Zagrebu. Osim takvih predmeta, vrlo česti bili su i razni svijećnjaci, prsteni i drugi uporabni predmeti izrađeni grubom vojničkom rukom, a opet puni one obične ljudske topline. Kao što je prethodni primjer samo jedna od sličica s bojišta, tako je i slučaj s bonovima za prehrambene artikle koji se reduciraju za građane, neugodna svakodnevna slika, svakodnevni podsjetnik da i u dubini pozadine rat je tu kraj tebe. Ovdje imamo bonove službenog naziva „Iskaznica o potrošku žita, brašna, kruha, šećera, kave i masti“, izdane od strane Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu iz 1916., 1917. i 1918. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije