DRUGI SVJETSKI RAT - VOJSKE

Oružništvo NDH

Oružnici
Foto: Tomislav Sabadoš
06.04.2014.
u 23:49

Poslije kapitulacije jugoslavenske vojske, Oružništvo Banovine Hrvatske na području NDH uglavnom je ostalo na svojim mjestima, obavljajući redarstvenu službu

Oružništvo ili žandarmerija pomoćni je rod vojske koji služi za održavanje javnog reda i sigurnosti. Oružništvo je vojna postrojba zadužena za obavljanje redarstvenih zadaća, iako može obavljati i neke vojne zadaće, a često služi i za obavljanje humanitarnih misija (npr. traganje i spašavanje). Ovisno o državama, oružništvo može biti u nadležnosti ministarstva obrane ili ministarstva unutarnjih poslova, odnosno u nadležnosti obaju ministarstva. U nekim državama za oružništvo se upotrebljava izraz vojna policija, međutim vojna policija ima ovlasti postupati samo prema vojnim osobama. Oružništvo je glavna spona između redarstva i vojske, posebno dobro osposobljeno za situacije koje nadilaze mogućnosti redarstva, ali još ne opravdavaju vojske, dakle za sukobe „niskog intenziteta“. Obično redarstvo obavlja redarstvenu službu u gradu, a oružništvo u manjim mjestima i na selu.
Oružništvo u banskoj Hrvatskoj djelovalo je u sklopu Kraljevskoga ugarskog hrvatsko-slavonskog oružničkog zapovjedništva, koje je imalo u Zagrebu, a službeni jezik hrvatskog oružništva bio je hrvatski. Oružništvo u Dalmaciji i Istri ostalo je nakon Austrougarske nagodbe u sklopu Carsko-kraljevskog oružništva.

Takvo se stanje u osnovi održalo do raspada Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine. U jugoslavenskoj žandarmeriji odražavala se srpska dominacija, a pripadnici bivšega hrvatskog oružništva bili su malobrojni i zapostavljeni. Žandarmerija Kraljevine Jugoslavije isticala se u provođenju terora režima. Vjekoslav Maks Luburić isticao je da su u godinama prve emigracije i još ranije u prijašnjem životu u „mrzkoj Jugoslaviji“ sve nedaće, po njemu, dolazile od „policije, redarstva i žandara“, odnosno oružnika.

Luburić je navodio da je „najomraženija riječ koja se mogla čuti bila riječ policija i žandar“ pa ističe da se istaknuti pripadnici Ustaškog pokreta ni kasnije, kada su postali visoki zapovjednici sličnih ustanova u NDH, nisu mogli osloboditi tih predratnih i emigrantskih kompleksa. Slična je situacija bila i u narodu, koji, kako kaže Luburić, „sva zla svijeta pripisuje našim sigurnosnim organima“. Luburić je imao i osobno tragično iskustvo sa žandarima. Naime, u zimu 1923. godine žandarmerija Kraljevine SHS upala je u Luburićevu kuću i odvela mu oca. U Trebinju je žandarmerija mučila njegova oca, a u jednoj su ga samici polijevali hladnom vodom. Od posljedica mučenja Luburićev je otac preminuo i vrlo je vjerojatno da je taj nasilni čin odigrao važnu u ulogu u kasnijem Luburićevu životu.

Ključne riječi

Komentara 1

VU
vucko
21:20 14.04.2014.

Mog djeda su ubili 2 zandara 1933, god. i to na Jordanovackim livadamau Zagrebu sa 2 metka u ledja. Bio je jedan vidjeni clan stranke SHS .Poslije su se hvalili u birtiji "Tusek " na uglu Jordanovca i Petrove ulice,rijecimama mi smo ga oboje sredili Nikada ga nisam upoznao jer tada jos nisam bio ni rodjen.Ali postoji jedan dokumentarni film sprovoda Stjepana Radica i tamo je slucajno bio snimljen na konju u hrvatskoj oficirskoj odori.Koji puta prikaze se taj isjecak filma na HRT i onda se obavezno sjetim na njega i recem; "Ovo je moj dida " ! Bio je veliki Hrvat ,a ja sam to naslijedio od njega !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije