Domovinski rat: Životopisi

Tko je bio Damir Tomljanović – Gavran?

Gavran
Foto: Udruga PSG SOD-Damir Tomljanović Gavran
07.04.2014.
u 00:54

On personificira sudbine posebice dragovoljaca iz 1991. koji su se mladi, bez iskustva, prijavili u postrojbe MUP-a i ZNG-a ne bi li obranili zemlju

Okrugla je, 20. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata, Damira Tomljanovića – Gavrana. Na samu obljetnicu pogibije ustanovio sam da je Tomljanoviću nanesena nepravda u nekim sredstvima javnog informiranja, posebno u radijskoj emisiji koja bi upravo po nazivu i sadržaju javnost trebala podsjetiti na važne događaje hrvatske i svjetske povijesti. Naime, Hrvatski radio na 1. programu emitira hvalevrijednu emisiju „Dogodilo se na današnji dan“ u trajanju blizu deset minuta, točnije „Radiokalendar, emisija koja nudi odabir događanja kroz povijest koja su se dogodila na taj dan i svojim značajem zaslužila da ih se prisjećamo i o njima govorimo“. Ipak, unato tome što je 17. veljače bila okrugla obljetnica pogibije heroja Domovinskog rata, ta emisija nije mu pružila pažnju. Na taj dan emisija je obilježila 149. obljetnicu rođenja velikana hrvatskog pjesništva Silvija Strahimira Kranjčevića. Uredništvo je potom evociralo spomen
na tri događaja ratne tematike, nevezane uz hrvatsku povijest: potonuća podmornice koja je 1864. godine torpedom prva potopila neprijateljski ratni brod u američkome građanskom ratu. Smrt Onoga Koji Zijeva, odnosno indijanskog poglavice Geronima 1909. godine bila je treća obrađena tema. Posljednja je, pak, bila izbijanje kratkotrajnoga Kinesko-vijetnamskog rata 1979. godine. Postavljase pitanje: po čemu su potapanje podmornice i izbijanje jednoga od neprekidnih sukoba u dalekoj Aziji važnije teme od pogibije Damira Tomljanovića – Gavrana? Ponajviše intrigira nejasnoća zbog čega je važniji spomen na 105. obljetnicu smrti od upale pluća jednoga poraženoga indijanskog poglavice od informacije da je na taj dan, prije 20 godina, poginuo istinski junak Domovinskog rata, koji je za života u svojoj brigadi ušao u legendu i štoviše poginuo kao zapovjednik cijelog sektora obrane Velebita, izviđajući prema neprijateljskim položajima?

Komentara 1

KP
karlo.petrik
21:16 13.04.2014.

Dajmi odgovori kaj imaju ti hrabri rodoljubi koji su poginuli odnas zivih koji su ostalina marginama svojih ideala. borili su se za slobodnu i nezaleznu domovinu, da rade za sebe i svoj dom. A kaj denes imaju ? DAJ MI ODGOVORI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije