SUVREMENA ŽARIŠTA

UKRAJINA - Povijest i današnje Oružane snage

Ukrajina
Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine
07.04.2014.
u 00:22

U zbrci koja je nastala raspadom Rusije i Austro-Ugarske na ukrajinskom nacionalnom području nastale su četiri države s četirima vojskama

Začeci ukrajinske povijesti zastrijeti su maglom legendi i neprovjerenih i događaja. Čini se da je krajem 9. stoljeća vikinški („varjaški“) knez Oleg iz Novgoroda radi zaštite trgovačkih putova od napada Hazara s istoka odlučio da Kijiv (ili kako mi kažemo „Kijev“) bude njegova nova prijestolnica. Tako je nastala država koju nazivamo Kijivska Rus’ koja se s vremenom toliko proširila da je obuhvaćala golemo područje od Baltika do Crnoga mora. „Varjazi“ se s vremenom stopili s dominantnim slavenskim stanovništvom i preuzeli njihov jezik. Knez Vladimir Veliki (980. – 1015.) uveo je kršćanstvo, a njegovi nasljednici nastavili su s razvojem države. Uspostavljene su trgovačke, političke i kulturne veze s Bizantskim Carstvom i drugim europskim državama. Ipak, već krajem 11. stoljeća počinje raspadanje države na više kneževina koje do 13. stoljeća ostvaruju svoju punu samostalnost, naročito nakon mongolskih prodora koji potpuno uništavaju središnju vlast. Jedna od država nastalih dezintegracijom kijevske države bila je Moskovska Kneževina koja se 1547. godine proglašava Ruskim Carstvom. Naziv Rus’ tako se „seli“ u Moskvu, no sada kao „Rosija“ (na hrvatskom Rusija). Otkuda zapravo potječe naziv Rus’ nitko sa sigurnošću ne zna. Jedna teorija je da su se tako nazivali osvajači Varjazi, druga spominje finsku riječ Ruotsi kojom se označava Švednoga slavenskog plemena u dolini Dnjepra. Preuzimanje imena Moskvi je dobro došlo da opravda svoje kasnije imperijalističke težnje na području koje je nekadašnja kijevska država obuhvaćala. Porijeklo naziva Ukrajina također nije do kraja razriješeno. Ruski povjesničari tvrde da „ukrajina“ znači nešto kao „krajina“, odnosno „granica“, pa bi Ukrajinci bili narod koji živi na granicama Rusije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije