Prvi svjetski rat

Prešućeni vojskovođa Svetozar Boroević

Prešućeni vojskovođa  Svetozar Boroević
Vojna povijest
05.08.2011.
u 00:00

Najsposobniji austrougarski vojskovođa, jedini Hrvat koji je dobio naslov vojskovođe (feldmaršala) i odlikovan najvišim odlikovanjima

Svetozar Boroević, najsposobniji austrougarski vojskovođa Prvog svjetskog rata, jedini Hrvat koji je dobio naslov vojskovođe (feldmaršala) i odlikovan najvišim austrijskim odlikovanjima, od svoje smrti 1920. godine do današnjih dana sustavno je prešućivan. Istina i cijelo razdoblje Prvog svjetskog rata u hrvatskoj historiografiji slabo je istraženo i obrađeno. Lav sa Soče provođenjem aktivne obrane uspješno je odbio jedanaest napada daleko nadmoćnije talijanske vojske, od prvog u lipnju/srpnju 1915. do jedanaestog u kolovozu/rujnu 1917.

U dvanaestoj bitci, zajedno s njemačkim divizijama, Talijanima je nanesen strahovit poraz. Opravdano se može postaviti pitanje: dokle bi išla talijanska granica 1918. u slučaju da ih Boroević nije zaustavio? Unatoč tome, za političare naknadnih državnih tvorevina u kojima se našla Hrvatska, od monarhističke do socijalističke Jugoslavije, Boroević je više carski austrougarski general i vojskovođa, a manje jugoslavenski/hrvatski domoljub. Prema sličnim obrascima, Boroevićeva pripadnost Grkoistočnoj, kasnije Pravoslavnoj crkvi, i njegovo deklarirano hrvatstvo, bili su nespojivi sa, od uspostave Kraljevine SHS/Jugoslavije, agresivnom isključivošću u provođenju srbizacije poistovjećivanjem pravoslavlja i srpstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije