POVIJEST NA FILMU

Iskrivljena povijest IRA-e

Michael Collins
Foto: http://www.impawards.com/
08.07.2014.
u 00:10

Biografijom irskog heroja Neil Jordan postavio je nove standarde u irskoj kinematografiji te dvostruko trijumfirao na venecijanskoj Mostri

Tijekom Irskog rata za neovisnost od 1919. do 1921. zbio se događaj koji je u povijest ušao pod nazivom „Krvava nedjelja“ (“Domhnach na Fola“). U rano jutro 21. studenoga 1920. IRA je provela pomno planiranu akciju smaknuća članova tzv. Bande iz Kaira, britanske špijunske mreže koja je do tada uspješno provodila akcije protiv irskih republikanaca. U svega nekoliko sati uspješno je smaknuto 14 agenata, dok IRA nije imala ljudskih gubitaka. Britancima nije trebalo dugo da uzvrate. Kasnije toga popodneva na Croke Parku napadnuti su gledatelji na nogometnoj utakmici, pri čemu je ubijeno 14 civila. Ovi krvavi događaji donekle su ubrzali pregovore s britanskim vlastima, no poslužili su i kao uvod u kasniji Irski građanski rat i seriju sukoba unutar tada već ideološki podijeljene IRA-e. U navedenim zbivanjima aktivno je sudjelovao Michael Collins, kao organizator eliminacije „Bande iz Kaira“, ali i kao supotpisnik Anglo-irskog sporazuma, odnosno aktivni sudionik irskih ratova. Tijekom krucijalnih godina u kojima je izboren krnji oblik irske samostalnosti, Collins je dostigao gotovo mitski status i uz Éamona de Valeru, kasnijeg predsjednika, postao najpoznatiji borac za neovisnost Irske. Baš kao druge i „mitske“ ličnosti, niti Collins nije imao pretjerane sreće kada je riječ o filmskim biografijama. Izuzev jednog igranog filma iz sredine tridesetih s Davidom Nivenom u glavnoj ulozi te uz nekoliko dokumentaraca od kojih je najsporniji  Kennetha Griffitha („Hang up your brightest colours“, 1973.) bio bunkeriran punih dvadeset godina, do sada bilježimo tek jednu hvalevrijednu biografiju, onu Neila Jordana iz 1996. godine. Očigledno, i u Collinsovu slučaju morale su dozrijeti društvene prilike pa je ova razlika od gotovo tri četvrt stoljeća između njegove smrti i ekranizacije uistinu burnog života pridonijela tomu da se stvore pozitivne okolnosti da prošlost ne bude preveliko breme. Naravno, već sama reputacija prvoborca za neovisnost predstavljala je i određeni rizik – film nije smio podbaciti, ponajmanje u financijskom segmentu.

„Michael Collins“
Godina: 1996.
Režija i scenarij: Neil Jordan
Uloge: Liam Neeson (Michael Collins), Alan Rickman (Éamon de Valera), Stephen Rea (Ned Broy), Julia Roberts (Kitty Kiernan), Aidan Quinn (Harry Boland), Ian Hart (Joe O’Reilly)
Trajanje: 128 min.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije