Antičko doba

[IZ NOVOG BROJA] Narod Delmata - uspon i pad

Delmati
Foto: Vojna povijest
03.07.2014.
u 22:57

Stari srednjodalmatinski narod priskrbio si je epitet jednog od najproblematičnijih protivnika starog Rima na istočnoj jadranskoj obali

U hrvatskoj historiografiji nalazimo mali broj radova koji interpretiraju i rekonstruiraju sukobe između srednjodalmatinskog naroda Delmata i Rima. Uz takve studije nedostaju i relevantni radovi koji bi približili širu geopolitičku sliku na prostoru Dalmacije u antičko vrijeme. Ipak, analizom antičkih izvora idostupnom literaturom moguće je vjerno rekonstruirati događaje koji su Delmatima priskrbili epitet jednog od najproblematičnijih protivnika starog Rima na istočnoj jadranskoj obali. Uspon Delmata započinje slabljenjem ilirske države u drugoj polovici 2. st. pr. Kr. Iskoristivši loše ekonomsko i vojno stanje ilirskog kraljevstva (nakon rimske vojne intervencije 168. god. pr. Kr.) Delmati su proširili svoj utjecaj i unutar nekoliko godina zauzeli veliki dio susjednog područja. Njihova ekspanzija iz zapadne Hercegovine, Imotske i Cetinske krajine prema Klisu i Neretvi počela je ugrožavati zajednice pod rimskom zaštitom. Pritužbe Isejaca i Daorsa o agresivnim Delmatima koji su pljačkali i pustošili njihov teritorij (posebice gradove Tragurij i Epetij) naposljetku dolaze i do Senata čiji je prvi potez bio slanje diplomatskog izaslanstva predvođenog Gajem Fanijem. Izaslanstvo nije postignulo gotovo nikakav uspjeh. Delmati nisu bili spremni za ustupke te je dio izaslaničke pratnje zarobljen dok su glavni rimski diplomati uspjeli pobjeći. Ovakav razvoj događaja zapanjio je Senat koji je odlučio provesti ratne operacije protiv Delmata. Pravi povod za rat bio je strah od nove jake i centralizirane države koja bi mogla ujediniti ostale narode na istočnom Jadranu.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. izdanju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije