PRVI SVJETSKI RAT - FOTOALBUM

[IZ NOVOG BROJA] Ivo Lipovšćak na ruskom ratištu

SHS
Foto: Tomislav Aralica
02.07.2014.
u 12:58

Ruske vlasti su među zarobljenim južnoslavenskim vojnicima i časnicima prikupljali dobrovoljce voljne priključiti se Srpskoj vojsci

Početkom Prvog svjetskog rata Ivo Lipovšćak mobiliziran je u Habsburšku vojsku kao „jednogodišnji dragovoljac“ (zapravo kandidat za pričuvnog časnika, što bi u JNA rekli „stažo“) te biva upućen u školu za domobranske topničke časnike. Potom je početkom 1916. godine raspoređen u domobransku pukovniju
poljskog topništva i tako dospio na istočno ratište, u Galiciju. 

Ondje je zarobljen sredinom Ruske vlasti su među zarobljenim južnoslavenskim vojnicima i časnicima prikupljali dobrovoljce voljne priključiti se Srpskoj vojsci Ivo Lipovšćak na ruskom ratištu 1916. godine. Ruske vlasti u to su vrijeme među zarobljenim južnoslavenskim vojnicima i časnicima prikupljali dobrovoljce voljne priključiti se Srpskoj vojsci, pa je i on, zadojen idejom južnoslavenskog ujedinjenja, pristupio Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji koja je kasnije prerasla u Dobrovoljački korpus Srba, Hrvata i Slovenaca. Prvog svjetskog rata Rusi su zarobili oko 200.000 vojnika podrijetlom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Vojvodine. Srpski politički vrh, zajedno s Jugoslavenskim odborom kojega su činili mahom hrvatski političari koji su se zalagali za ideju južnoslavenskog ujedinjenja, a ona je u Hrvatskoj imala dugu i među intelektualcima razmjerno široku podršku.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. broju VP magazina!

Komentara 1

FG
fran.grasovec
20:31 05.07.2014.

Gdje im je pamet bila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije