09.08.2014. u 15:31

Autor sam na kraju zaključuje kako na ovu temu predstoji još puno istraživanja, pri čemu bi najvažnije bilo utvrditi gdje je i koliko o svemu sačuvana arhivska dokumentacija. No i u ovom njegovu radu hrvatski čitatelji, i ne samo oni, imaju prilike pročitati podatke koje još nigdje nisu imali prilike naći.

Prije gotovo 70 godina, pred sam kraj Drugoga svjetskog rata, na istoku Hrvatske odvijala se bitka koja je  predstavljala najznačajnije i najveće izravno sukobljavanje istočnih dobrovoljačkih postrojbi Wehrmachta i redova tih postrojbi sovjetske Crvene armije tijekom ovog rata. Riječ je o dijelovima 1. kozačke konjičke divizije koji su se zajedno s oružanim snagama NDH sukobili s 233. pješačkom divizijom Crvene armije te glavninom VI. i X.zbora Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. No do danas, nakon toliko vremena, unatoč više osvrta u jugoslavenskoj, kao i ruskoj i drugoj inozemnoj literaturi, ova tema nije u potpunosti istražena.

Ovako počinje svoj tekst ruski kolega Andrei Samčević u svojem radu o ulozi 1. kozačke divizije Wehrmachta u borbama za likvidaciju Virovitičkog mostobrana u prosincu 1944. i siječnju 1945. godine. Njegov je rad dosad zacijelo najdetaljniji prikaz djelovanja kozačkih postrojbi u Podravini pri kraju Drugoga svjetskog rata. I usto djelo ruskog autora kojemu je najdostupnija ruska literatura o tome, a još više ruski arhivi.Dakako, ni u ovome tekstu nije sve rečeno. Autor sam na kraju zaključuje kako na ovu temu predstoji još puno istraživanja, pri čemu bi najvažnije bilo utvrditi gdje je i koliko o svemu sačuvana arhivska dokumentacija. No i u ovom njegovom radu hrvatski čitatelji, i ne samo oni, imaju prilike pročitati podatke koje još nigdje nisu imali prilike naći. Rad je u biti pravo znanstveno djelo, pa je za očekivati da će u takvom obliku također biti objavljeno u jednom od hrvatskih znanstvenih časopisa, uz sav nužan znanstveni aparat. Ali nije samo zadovoljstvo u ovome tekstu. Predobro je što su se u ovom broju VP-a poklopile tri teme koje nadopunjuju jedna drugu. Na ovaj glavni rad ruskoga kolege odlično se nadovezao nastavak serijala kolege Werhasa o njemačkim generalima protiv partizana u NDH, a još je ranije za 
ovaj broj bio u planu upravo general-poručnik Waffen-SS-a Helmuth Pannwitz koji je kraj rata završio kao zapovjednik XV. SS kozačkog konjaničkog zbora! Von Pannwitz je također sudjelovao u borbama za virovitički mostobran, a on je doživio počast koju prije njega nije doživio niti jedan stranac, jer ga je u ožujku 1945. Skupština kozačkih bojovnika (frontovikov) imenovala za „Feldatamana“, odnosno „pohodnog atamana“ („pohodnji ataman“) čitave kozačke vojske! Uglavnom, vrhunski nastavak na opću priču o virovitičkom mostobranu i Kozacima.

I treća tema koja se odlično nadovezuje na glavnu jest četvrti dio serijala o novim prilozima za povijest Ustaške vojnice, i to baš krvava bitka za Koprivnicu u listopadu 1944. godine iz pera kolege Obhođaša, u magazinu prvi put dosad najdetaljnije raščlanjena, i koja je izravno prethodila borbama za virovitički mostobran.Dakako, ponovno vam skrećem pažnju na kronološki serijal o Prvome svjetskom ratu kolege Tatića. To je pravi rudnik podataka. A od ovog broja bit će stalno obogaćen fotografskim albumima iz tadašnjeg ilustriranog časopisa “Dom i Sviet”. Uživajte u 41. broju VP-a!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije