AKTUALNO

Na putu otvaranja javnosti - 20 godina kasnije: javni dokument Sigurnosno-obavještajne agencije

SOA
Foto: www.soa.hr
02.10.2014.
u 17:27

Zašto dokument ne sadrži i (samo)kritičku dimenziju u odnosu na ukupnost djelovanja, barem u odnosu na posljednjih desetak godina?

Zadnjeg dana kolovoza hrvatska je javnost dobila na uvid prvi javni dokument Sigurnosno- obavještajne agencije (SOA). Za razliku od ranijeg razdoblja, ovo je bila dramatična promjena. Nije stoga ni čudno da je objava dokumenta danima zaokupljala pažnju medija u kojima je to redom bila udarna vijest, kao i pažnju šire javnosti, a čini se da interes neće nestati ni u narednom razdoblju. Ranijih godina hrvatska je javnost mogla svjedočiti uglavnom „curenju podataka“. Godinama su tajni dokumenti obavještajnog sustava završavali u medijima. O uzrocima, razlozima i akterima takvog ponašanja hrvatska javnost nikada nije informirana, kao što nisu poznati ni rezultati možebitnih ekspertiza takvih djelovanja koji bi ukazivali na posljedice za nacionalnu sigurnost ili pak demokratske tijekove. Stoga je objavljivanje javnog dokumenta zaista radikalan zaokret i odmak od dosadašnje prakse.

U obrazloženju objave dokumenta ravnatelj SOA-e istaknuo je dva temeljna razloga: a) prvi javni dokument obznanjen je sa željom da bude još jedan korak približavanju javnosti i nadom da će b) hrvatskoj javnosti dati bolji uvid u rad SOA-e. Ukupno na 52 stranice kroz sedam tematskih cjelina prikazana je povijest obavještajnog sustava Republike Hrvatske, njegov današnji ustroj, povijest SOA-e, njezin ustroj, djelokrug rada SOA-e, međunarodna suradnja, mehanizam nadzora djelovanja SOA-e, ocjene i zaključci u pogledu pojedinih ugroza i sigurnosnih procesa te pogled SOA-e u budućnost prikazan kroz razvoj sposobnosti. Analiza dokumenta moguća je na više razina. Prva je svakako sam čin objavljivanja dokumenta. Tim se činom Republika Hrvatska svrstala u red demokratskih i pravnih visokorazvijenih država koje opća izvješća o obavještajnim sustavima objavljuju redovito. Čin objave izvješća stoga je hvalevrijedan potez.

Sve o ovim i drugim temama pročitajte u novom, 43. broju VP-a, magazina za vojnu povijest, koji je od 6. listopada na kioscima za samo 19,99 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

DR
drugzoka.
23:18 02.10.2014.

I kaj imamo od toga kaj nam dajete dokumente na uvid, ima li igdje zabilježeno tko je trgovao naftom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije