POVIJEST NA FILMU

Uspon i pad Zulua

Shaka Zulu
Foto: Harmony Gold
12.10.2014.
u 15:01

Južnoafrička miniserija podignula je podosta prašine, ali i premijerno prikazala bogatu vojnu povijest plemena Zulu

Prije nepuna dva tjedna na web-stranici Vojne povijesti mogli ste naći kraću analizu britanske vojskePrema dostupnim podacima, zaključili smo da je britanska vojska danas peta vojna sila na svijetu. Nesumnjivo, dio svoga statusa Britanci duguju i višestoljetnoj vojnoj tradiciji, pri čemu su stekli iskustvo ratovanja na svim kontinentima. Jedan od zanimljivijih, a pomalo zaboravljenih ratova vodili su tijekom šest mjeseci 1879. godine u jugoistočnoj Africi, a u povijest je ušao pod nazivom Anglo-Zulu rat. Tome sukobu prethodila je teritorijalna ekspanzija britanske kolonije Natal prema unutrašnjosti i granicama Zululanda, što je dovelo do neizbježnog sukoba s tada dominantnim plemenom Zulu. Premda tehnički nadmoćniji, Britanci su na samome početku rata neočekivano doživjeli poraz. Prvo su ih kod Isandlwane, gdje je ubijeno gotovo 1500 britanskih vojnika, pregazili Cetswayovi Zului, a nekoliko sati potom gotovo je potpuno uništena odstupnica kod Rorke’s Drifta.

Oba događaja izravna su posljedica katastrofalne odluke lorda Chelmsforda da na neprijateljskom i slabo poznatom teritoriju razdvoji svoje snage. Negativan ishod natjerao je Britance da ozbiljnije shvate Zulue, prouče njihovu taktiku, bolje se pripreme za novu ekspediciju i šest mjeseci poslije privedu rat kraju. O tim događajima snimljena su dva filma. Prvi je „Zulu“ (1964.) s Michaelom Caineom, a drugi „Zulu dawn“ (1979.) s Peterom O’Tooleom i Burtom LancasteromOno što je zajedničko u oba filma jest da su relativno malo prostora posvetili plemenu Zulu. Našlo se tu tek nekoliko scena – u „Zulu dawn“ to je scena plemenskih obreda, a u „Zulu“ to je raskošna scena vjenčanja. Nećemo dodatno spominjati nepostojeću karakterizaciju likova ili kako se i ne pokušava odgovoriti na pitanja zašto je to pleme i kako postalo moćno, koja je povijest njihovih odnosa s Britancima i što je dovelo do sukoba. Kako je riječ o plemenu koje je tijekom 19. stoljeća izgradilo snažno kraljevstvo i bilo jednim od glavnih faktora (ne)stabilnosti na jugu Afrike, jasno je da takav odnos i nije bio najpravedniji.

Tu nepravdu i nelogičnost tek donekle i u nešto manjoj mjeri ispravila je južnoafrička miniserija „Shaka Zulu“.

Sve o ovim i drugim temama pročitajte u novom, 43. broju VP-a, magazina za vojnu povijest, koji je od 6. listopada na kioscima za samo 19,99 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije